Radar

Le Moine vill ta över som MP-språkrör

Rebecka Le Moine.

Hon är först att offentligt meddela att hon vill bli språkrör för Miljöpartiet.
– Jag tror att ganska många i miljörörelsen inte känner sig representerade i Miljöpartiet i dag, säger Rebecka Le Moine.

Flera har tackat nej, men inte Rebecka Le Moine. Riksdagsledamoten och partiets talesperson för biologisk mångfald vill ta över efter Isabella Lövin i början på nästa år, något som Dagens Nyheter var först att rapportera.

Själv anser 30-åriga Rebecka Le Moine att hon, om hon blir vald, skulle fungera bra med partiets andra språkrör, Per Bolund. En stark önskan hon har är att båda språkrören inte sitter i regeringen utan att ett står utanför.

– Hade vi haft ett språkrör med örat mot marken, mot gräsrötterna och miljörörelsen så hade det varit lättare kommunikationsmässigt än att alltid kompromissa i regering.

– Jag tycker att partiet ska bestämma det, men jag har fått höra att kommunikationen är otydlig. Därmed ska vi inte ha två språkrör som säger emot varandra, säger hon.

"Otillräckliga miljölagar"

Hennes hjärtefrågor handlar om natur och biologisk mångfald, något som glöms bort när man pratar miljöpolitik i dag, säger hon och syftar på att klimatpolitiken fått en dominerande roll.

Hon lyfter den rapport från Världsnaturfonden som kom under torsdagen som gör gällande att bestånden av vilda däggdjur, fiskar, fåglar, reptiler och andra ryggradsdjur har minskat med nästan 70 procent sedan 1970.

– Vi har ett system som inte tar hänsyn till naturen. Vi skulle behöva ett nytt sätt att tänka och se på naturen, vi har miljölagar i Sverige men de räcker inte.
Hon vill också att människor minskar sin konsumtion och produktion.
– Det är nog jätteobekvämt att säga som politiker men det finns ingen annan väg framåt.

"Sitter där vi sitter"

Le Moine, som kommer från Östergötland och som personkryssades in i riksdagen 2018, drar sig inte för att kritisera Socialdemokraterna och konstaterar att partiet ”sitter i den regering vi sitter”.

– När vi säger att vi är emot Preem så blir narrativet att Miljöpartiet skapar en spricka. Men man kan lika gärna säga att Socialdemokraterna skapar en spricka eftersom de inte följer Parisavtalet.

Även jämställdhetsministern Åsa Lindhagen har sagt att hon överväger att kandidera till språkrör. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV