Radar

Greenpeace blockerar inloppet till Preemraff

Greenpeace Rainbow Warrior III, här vid Skeppsbron i Stockholm.

Miljöorganisationen Greenpeace blockerar sedan torsdag kväll inloppet till Preemraffs hamn norr om Lysekil med sitt fartyg Rainbow Warrior. Fartyget  har hindrat den Bahamasregistrerade oljetankern Grena Knutsen från att lossa olja.

Kustbevakningen bistår polisen och hade tidigt på fredagsmorgonen två båtar i området som övervakade situationen.

– De befinner sig nu utanför det avspärrade skyddsområdet. Klockan 03.17  har jag en notering om en ny position där de har ankrat. Bortsett från att de (Greenpeace) har ankrat om så är läget oförändrat, säger Jenny Berg, befäl på kustbevakningens ledningscentral.

Båten kommer att ligga kvar 

Protestaktionen inleddes på torsdagskvällen, då Greenpeace ankrade sitt fartyg Rainbow Warrior för att hindra ankommande oljefartyg att lägga till vid Preemraff.

Minst fyra tankfartyg har under natten legat ute på Skagerrak i väntan på att kunna anlägga hamnen, enligt sajten Marine traffic.

Greenpeace protesterar mot Preems omdebatterade planerade utbyggnad av oljeraffinaderiet. Mark- och miljööverdomstolen gav i juni tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

– Vi ligger här tills att Preem drar tillbaka sin ansökan eller att Stefan Löfven beslutar att det inte blir någon utbyggnad, sade Markus Mattisson på Greenpeace, ombord på fartyget, till Bohusläningen på torsdagskvällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV