Radar

Alla äldreboenden i Håbo fick vegansk tårta

Alla äldre i Bålsta fick vegansk blåbärsprinsesstårta.

I veckan fick alla på Håbo kommuns äldreboende vegansk prinsesstårta. Josephine Forsberg, som bakade tårtorna, fick upp ögonen för mjölk-och äggindustrin när hon väntade sitt första barn. Nu vill hon öka utbudet av veganska bakverk.

När alla kommunala äldreboenden i Håbo kommun, Uppsala skulle bjudas på tårta gick uppdraget till Josephine Forsberg. I onsdags levererade hon 128 bitar, fördelade på tio tårtor till samtliga tre kommunala äldreboenden i Bålsta, Håbo kommun.

Josephine Forsberg startade upp sin verksamhet, Eklunda Bakverk och Catering i början av mars, precis före pandemiutbrottet. Alla hennes bakverk är växtbaserade.

– Jag har alltid känt stor empati för djur, och därför avstått från kött hela mitt vuxna liv. När jag väntade mitt första barn öppnade jag även ögonen för mjölk- och äggindustrin. Sedan dess har jag varit vegan.

– Jag har alltid gillat att baka, så det kändes som en kul utmaning. Dessutom har utbudet av veganska bakverk varit väldigt skralt – fast det börjar bli bättre nu.

Ville stötta småföretagare

I våras kontaktades hon av organisationen Företagarna, som ville bjuda kommunhuset på tårta. Kommunen mindes hennes tårtor och kontaktade henne nu när de själva ville bjuda alla äldre på tårta. Dessutom vill de stötta småföretagare i kommunen.

– De visste naturligtvis om att allt jag bakar är veganskt, men det hade förmodligen inte någon betydelse.

Att tårtorna uppskattades fick Josephine höra av hennes mans farmor, som bor på ett av äldreboendena.

– Hon sa att tårtan var jättegod och väldigt uppskattad, men hennes bordskamrater förstod inte innebörden av ”vegansk” och hon lyckades inte förklara det heller. Så nu ska jag skriva ett informationsblad som kan hjälpa dem att förstå vad det betyder.