Radar

Sudan: Värsta översvämningar på 100 år

Bild från den översvämningsdrabbade staden Shaqilab, sydväst om Sudans huvudstad Khartum.

För att inte svepas med vattenmassorna tvingas boende längs med Nilen att fly hals över huvud undan de rekordhöga flödena. Ett tre månader långt undantagstillstånd har utlysts i Sudan på grund av översvämningarna som redan krävt nära 100 människoliv.

På ön Tuti, där Blå Nilen och Vita Nilen möts, håller husen på att spolas bort, rapporterar nyhetsbyrån AFP från strax norr om Sudans huvudstad Khartum.

I ett desperat försök att skydda sina hem lägger de boende sand och grus i säckar av flätad väv som de sedan staplar till en barriär mellan byggnaderna och vattnet. Här säger man att Nilen är livsgivande. Men den kan också ta.

– För tre dagar sedan så trängde vattnet in i mitt hus runt midnatt. När jag ställde mig upp så gick vattnet till knäna. Jag, min man och våra fem barn flydde med det vi kunde bära, säger Swakin Ahmad, vars hus förstörts av vattenmassorna, till AFP.

Blå Nilen rekordhög

Kraftiga regnoväder drabbar regelbundet Sudan mellan juni och oktober, vilket ofta leder till översvämningar. Att Nilen svämmar över under denna tid hör inte till ovanligheterna. Men årets vattenflöden har varit de högsta på minst ett århundrade, alltså sedan statistik började föras. Redan har nivåer från rekordåren 1946 och 1988 passerats.

– Unga människor försökte rädda saker ur vårt hus. Men det var lönlöst för de hade redan vatten upp till halsen och kunde inte se något, fortsätter Swakin Ahmad.

– Tidigare år har vi kunnat lämna huset under två månader för att bo med vänner. Men i år går det inte, för deras hus är också vattenfyllda.

Mer regn väntas

Myndigheterna uppger att över en halv miljon människor har drabbats av översvämningarna och minst 100 000 bostäder har förstörts. FN:s kontor för humanitära frågor (Ocha) uppskattar att nära 400 000 människor hittills påverkats av översvämningarna i Sudan.

Och nu fruktar sudaneserna att värre väntar – prognoserna tyder på att det kan fortsätta regna månaden ut, både i Sudan och i grannlandet Etiopien, där Blå Nilen har sin källa.

Årets översvämningar sker trots Etiopiens omstridda bygge av det som kallas Den stora etiopiska renässansdammen, ett 145 meter högt mastodontbygge som redan nu börjat fyllas på med vatten högre upp längs Blå Nilen.