Radar

Oväntat liten smittspridning vid masstest

Militär bistår med personal vid Umeå Universitet när studenten Tove Viklund lämnar sitt covid-19-test.

I måndags startade andra veckan av masstestningar för pågående covid-19-infektion vid Campus Umeå. Under första veckan testades 8 000 personer – med bara två positiva provsvar som resultat.

Masstestningen av pågående covid-19-infektion är den hittills största i Sverige. Första provomgången startades i förra veckan, då drygt 8 000 provsvar från både studenter och lärare lämnades in.

– Det är extremt få som är positiva. Av fler än 8 000 prover har vi bara hittat två med aktiv covid-19, och det är oväntat lite. Majoriteten är i åldersgruppen 20–30 och där hade vi förväntat oss en större smittspridning, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet och projektledare för masstestningen.

Under den andra provtagningsveckan är förhoppningen att alla som tog testet i förra veckan kommer att göra om det. Samtidigt uppmuntras även fler att delta i undersökningen.

– Tanken är att studera hur smittspridningen såg ut vid starten och vad som hänt efter en vecka på campus. Därför är den här undersökningen lite unik. Men med tanke på hur få som testat positivt verkar det otroligt att det skett någon större ökning nu, säger Johansson.

Fysisk undervisning

Under den kommande veckan finns möjlighet för studenter och personal att hämta ut och lämna in prov. Målet är att erbjuda upp till 20 000 tester.

Syftet med masstestningen är att ta reda på om vanlig undervisning vid universitet ökar smittspridningen. Enligt Anders Johansson har Umeå universitet valt att bedriva mer fysisk undervisning än vad många andra lärosäten runtom i landet gjort vid höstens terminsstart.

Ett unikt testningsprojekt i Umeå kan ge viktiga svar om hur coronaviruset sprids och vilken smittspårning som är bäst
Ett unikt testningsprojekt i Umeå kan ge viktiga svar om hur coronaviruset sprids och vilken smittspårning som är bäst. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

– Vi tycker att det får negativa konsekvenser när man inte träffar kursare och lärare. Men om det uppstår en situation med ökad smittspridning står så klart ledningen beredd att diskutera åtgärder och ta beslut därefter, så som eventuell undervisning i mindre grupper och ökad andel digital undervisning.

Lärare oroliga

Masstestningen är också ett sätt att hantera den oro som delar av lärarkåren känt inför terminsstarten, uppger Johansson.

– Naturligtvis har ganska många uttryckt oro och funderingar. Även därför är testningen bra – för att skapa en bild av hur den faktiska risken ser ut. Nu får vi en väldigt bra bild av den åldersgrupp som vi varit sämre på i Sverige, de unga, som ofta pekas ut som de som sprider smittan.

Hittills är de ansvariga nöjda med Umeåprojektet, som sker på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och genomförs av Umeå universitet och Region Västerbotten.

– De unga ställer upp och testar sig, är solidariska med varandra och med våra äldre. Det tycker jag är fint, säger Mats Johansson.

Olika typer av coronatest

Du kan testas antingen för pågående covid-19-infektion eller antikroppar.

Ett PCR-prov visar om du har en pågående infektion i kroppen. Provet tas med en pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. Det tas antingen långt bak i näsan eller i svalget.

Det prov som visar om du har haft infektionen och utvecklat antikroppar kallas för ett serologiskt prov. Det tas genom ett blodprov som kan lämnas tidigast 14 dagar efter att du fått symptom.

Källa: 1177 Vårdguiden