Radar

Olagliga metoder riskerar liv på Medelhavet

Några av de maltesiska myndigheternas åtgärder kan ha orsakat dödsfall som hade kunnat undvikas, enligt Amnesty.

Maltas regering använder farliga och olagliga metoder i hanteringen av flyktingar och migranter till havs. Dessa metoder utsätter tusentals människor för stora lidanden och riskerar deras liv, visar Amnesty International i en ny rapport.

För att undvika att hjälpa flyktingarna på Medelhavet har Malta bland annat pressat tillbaka båtar mot Libyen (så kallade “push backs”) och lett bort båtar mot Italien istället för att rädda människor i sjönöd. Hundratals människor hålls också kvar mot sin vilja i illa utrustade färjor utanför Maltas vatten.

Samtidigt har landet tecknat ett nytt avtal med Libyen för att förhindra människor från att nå Malta.

– Malta ägnar sig åt allt mer föraktliga och olagliga metoder för att undvika att ta ansvar för människor i nöd. Skamligt nog har EU och Italien också normaliserat samarbetet med Libyen om gränskontroll, säger Elisa De Pieri, regional researcher på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Strider mot folkrätten

Maltas metoder är del av en bredare trend, där medlemsstater i EU lämnar över kontrollen över centrala Medelhavet till Libyen. Detta för att libyska myndigheter med EU:s stöd ska kunna “fånga in” flyktingar och migranter till havs innan de når Europa.

Att tvinga människor att återvända till det krigshärjade Libyen strider bland annat mot folkrätten, enligt Amnesty. De som skickas tillbaka dit frihetsberövas och riskerar att utsättas för bland annat tortyr och misshandel.

Mellan januari och augusti 2020 skickades 7 256 människor tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV