Radar

Dalarna ska bli tryggare genom platssamverkan

En trevlig utemiljö är exempel på en sak som kan vara viktig för att skapa trygghet i ett område.

Länsstyrelsen i Dalarna vill öka tryggheten i regionen. Men det ska inte ske genom fler ordningsvakter eller kameraövervakning utan genom ökat samarbete mellan kommun, fastighetsägare, näringsidkare och civilsamhället.

Sedan den 1 april i år pågår projektet Trygga platser, som är ett samarbete mellan Stiftelsen Tryggare Sverige, Svenska Stadskärnor och Länsstyrelserna i Dalarna och Västmanland. Nu har det statliga verket för innovationssystem, Vinnova, beviljat 1,8 miljoner kronor till Länsstyrelsen i Dalarna som ska satsas i projektet. 

– Projektets syfte är att höja kunskapen och bidra till ökad säkerhet och trygghet i kommunerna. Vi testar nu den här samverkansmodellen på fyra platser men förhoppningen är att projektet i förlängningen bidrar till att kommuner runt om i landet får ytterligare verktyg att använda i sitt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete, säger Tor Lundberg, 

Exempel på platssamverkan kan vara att skapa en trevligare och tryggare utemiljö med till exempel bättre belysning, fler evenemang och bättre renhållning.