Radar

Svenskars köttkonsumtion minskar

Köttkonsumtionen per svensk minskade med 4,1 procent första halvåret 2020.

Köttkonsumtionen i Sverige har minskat markant i år jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från Jordbruksverket.

Enligt Djurens Rätt förbrukades över 470 000 färre kycklingar och 60 000 färre grisar jämfört med samma period året innan.

– Det är otroligt glädjande att över en halv miljon individer sluppit födas upp i köttindustrin för svenskars konsumtion. Fler får upp ögonen för att köttindustrin är problematisk inte bara rent etiskt utan även när det kommer till klimat- och smittskyddsperspektiv, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Köttförbrukningen per svensk minskade med 4,1 procent första halvåret 2020 enligt Jordbruksverket. Det kan jämföras med en minskning på 2,3 procent för helåret 2019.

Även efterfrågan på importerat kött minskade, en trend som pågått i flera år nu, allra mest för griskött. Under första halvåret 2020 minskade importen av griskött med 22,9 procent och importen av nötkött med 14,8 procent.

Corona ändrar våra matvanor

Konsumtionen av nötkött minskade under samma period med 7,9 procent,  griskött med 4,3 procent och fågel med 1,4 procent.

Förbrukningen av lammkött, däremot, ökade med 9,3 procent. Även importen av lammkött ökade, med 16,3 procent.

Enligt Jordbruksverket kan den minskade köttkonsumtionen kopplas till konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara livsmedel, en svag svensk krona, svinpesten i Kina och effekter av torkan 2018. Även coronapandemin tros ha påverkat utvecklingen.

– När vi reser mindre, äter mer sällan på restaurang och distansarbetar, samtidigt som gymnasieskolorna varit stängda under våren, så betyder det också att vår diet plötsligt förändrats, säger marknadsutredaren Åsa Lannhard Öberg i ett pressmeddelande.

– Även om Coronapandemin påverkat köttmarknaden mer än traditionella faktorer i år, så finns de kvar i bakgrunden. Konsumenternas intresse för miljö- och hälsomässigt hållbara livsmedel, närproducerat och vegetariskt är fortsatt stort.