Tinande permafrost och kollapsande metahydrater kan trigga den globala uppvärmningen. Nu ska 12 svenska forskare, tillsammans med ryska kollegor, göra en forskningsexpedition för att studera en av de största utmaningarna inom klimatforskningen.
I 15 år har svenska och ryska forskare samarbetat för att studera klimatförändringarna i Arktis och under åren har flera expeditioner genomförts. Årets expedition går under namnet ISSS-2020 och kommer att påbörjas den 26 september då fartyget Akademik Keldysh lämnar Archangelsks hamn.
– Klimatuppvärmningen leder till att permafrosten och metanhydraterna, dessa ”sovande jättar” i det globala kolkretsloppet, väcks till liv och att utsläppen av bland annat den starka växthusgasen metan inte längre fortsätter linjärt utan passerar en slags tröskel, eller tipping point, och ökar kraftigt, säger Örjan Gustafsson som kommer att vara svensk forskningsledare ombord.
Att dessa utsläpp tros öka gör att vi måste satsa ännu hårdare på att minska de utsläpp som människan orsakar i dag, för att vi ska uppnå klimatmålen och undvika storskaliga klimatkonsekvenser. Det menar Birgit Wild som är biträdande ledare för gruppen. Hon kommer även leda studien av lustgas, som tidigare bara har studerats knapphändigt i Arktis men som man befarar kommer att öka när den släpps fri från permafrostsystemen.