Radar

Nedåtgående trend håller i sig

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Ytterligare tolv personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda och 84 729 personer har bekräftats smittade i Sverige.

– Vi ser en långsamt nedåtgående trend de senaste veckorna, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Totalt har 5 832 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Tittar man i Europa så har vi tyvärr konstaterat att det sker en ökning i flera europeiska länder, sa Karin Tegmark Wisell på torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

– När det gäller Sverige håller trenden i sig, vi ser en långsamt nedåtgående trend de senaste veckorna. Tittar vi på iva-vårdade fall är det samma trend där, fortsatte hon.

"Betydligt lägre"

Hon hänvisar till en nationellt genomförd slumpmässig undersökning där inga pågående covid-19-infektioner påvisats hos 2 500 testade personer.

– Det finns i nuläget inte en omfattande smittspridning bland dem som inte påvisar symtom, säger Karin Tegmark Wisell.

– Smittspridningen i samhället är betydligt lägre nu.

Karin Tegmark Wisell tar även upp två studier kring antikroppsförekomst i befolkningen. I en undersökning, genomförd på blodgivare till och med vecka 24, så är förekomsten av antikroppar nationellt cirka sju procent.

– Vi vet att antikroppar inte speglar alla som haft en sjukdom. Vi kan egentligen inte dra några slutsatser om siffran är hög eller låg utan försöka använda det som en pusselbit för att försöka förstå infektionen i samhället, svarar hon, på en fråga om sju procent med påvisade antikroppar är en hög eller låg siffra.

Det har även gjorts en analys av antikroppsförekomst i öppenvården fram till mitten av juni, där är siffran cirka sex procent.

Riktad undersökning

Folkhälsomyndigheten har även genomfört en riktad undersökning i Rinkeby-Kista, där 530 personer deltagit och 18 procent hade antikroppar vecka 26.
Tegmark Wisell poängterar att det inte går att säga något om andelen antikroppar i befolkningen som helhet.

– Det är viktigt att veta vilket urval som ligger bakom och att inte dra några generella slutsatser om en grupp eller en region för någon av de här studierna.