Radar

Mer än 700 barn har dött på Medelhavet de senaste fem åren

De senaste åren har situationen för barn på flykt på många sätt försämrats skriver Rädda barnen i en ny rapport.

Över 15 500 flyktingar har drunknat i Medelhavet sedan september 2015, och mer än 700 av dem är barn. Det visar en ny rapport från Rädda barnen. Dessutom har i genomsnitt 10 000 barn om dagen strandsatts på någon av de grekiska öarna sedan augusti förra året. 

För lite drygt fem år sedan, den 2 september 2015, drunknade den 3-årige pojken Alan Kurdi i havet utanför Kurdi. Bilden på honom kablades ut över världen och många ledare lovade att stå upp för flyktingarna. Men verkligheten blev en annan, det märks tydligt i rapporten Protection beyond reach: State of play of refugee and migrant children’s rights in Europe som Rädda Barnen nyligen har gett ut. 

Rädda Barnen skriver att situationen för flyktingbarn i dag är ännu värre än den var för fem år sedan och att den plats där många fortfarande råkar illa ut eller dör är vid EU:s yttre gränser, och i synnerhet Medelhavet. 

60 procent som fastnar är barn under 12 år

Avtalet mellan EU och Turkiet i mars 2016 har gjort att antalet flyktingar som söker asyl i EU har minskat, men fortfarande är det väldigt många som genomför den farofyllda resan över Medelhavet och många fastnar på de grekiska öarna. Rapporten visar också att av de som sitter fast på öarna så är 60 procent barn under 12 år.  

– Vissa av EU-länderna har valt att ta hand om barn som anlänt till Grekland, men många länder har avstått. Det betyder att barn fortsätter att leva i stor utsatthet i de grekiska lägren. Det ser vi på Rädda Barnen som ett stort politiskt misslyckande , säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

Många barn hamnar i förvar

Men det är inte bara situationen på Medelhavet som är fortsatt allvarlig. För de som lyckas ta sig in i EU och söker asyl väntar också många hårda prövningar. Till exempel har möjligheten för barn att återförenas med sina föräldrar minskat och fler barn sätts i förvar än tidigare. De barn som sätts i förvar har ingen möjlighet till lek eller skolgång, kan inte röra sig fritt och vet ofta inte hur länge de måste stanna. I många fall börjar de må psykiskt dåligt redan efter några timmar.

– Vi på Rädda Barnen uppmanar europeiska regeringar, att se till att barn omedelbart får möjlighet att söka asyl och skydd när de anländer till Europa. EU:s ledare måste enas om en mer rättvis och solidarisk fördelning av asylsökande. Det måste också skapas fler lagliga vägar, samt bättre möjlighet till familjeåterförening. Det är faktorer som skulle kunna förhindra att fler barn dör på väg till Europa, säger Helena Thybell på Rädda Barnen.