Radar

Regeringen lovar stöd till Älvsbyn

Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark pratar med vd Anders E Johansson, insatsledare Roger Bohman och Karin Bodin, koncern-vd.

Över 200 jobb försvann i lågorna när Polarbröd i Älvsbyn brann ned förra veckan. Nu står det lilla samhället inför en svår utmaning för att sysselsätta de människor som inte längre har ett arbete att gå till.

Regeringen kommer att bidra med hjälp, säger statsminister Stefan Löfven.

Utanför Polarbröds kontor i Älvsbyn ligger fortfarande flagor av aska stora som handflator på marken. Kontorsbyggnaden klarade sig från branden men av bageriet, som ligger några tiotal meter bort, är det mest bara stora högar av gråsvart bråte kvar.

– Det var jobbigt när det brann. Nu när det är över vill man ta nya tag, säger Karin Bodin, koncern-vd.

"Hårt slag mot Älvsbyn"

Under måndagen deltog hon tillsammans med facket och representanter från Älvsbyns kommun i ett möte med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och statsminister Stefan Löfven för att diskutera lösningar för de, enligt kommunen, runt 250 personer som nu blivit av med sina arbeten.

– Det är ett mycket, mycket hårt slag mot Älvsbyn och Norrbotten, säger statsminister Stefan Löfven (S), efter en rundvandring kring resterna av bageriet.

Han lovar att regeringen kommer att hjälpa Älvsbyn och Polarbröd – men exakt hur är ännu för tidigt att säga.

– Vi behöver veta mer, vad det är som behövs för stöd, säger Löfven.
Samhället måste möta upp. Det är en ansvarsfördelning mellan företag, kommun, region och regering.

Kan ge lärdomar

Ett av de ämnen som diskuterades var dock utbildning och att öka kompetensen hos de personer som mist sina arbeten.

– Det är något som vi redan börjat titta på via Arbetsförmedlingen. Vi får se vart den resan tar vägen, men det är något som Polarbröd uttrycker som ett behov, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Situationen i Älvsbyn kan också komma att ge lärdomar för hur man kan ge hjälp och stöd till andra mindre orter som är beroende av en eller ett fåtal arbetsgivare, enligt Nordmark.

– Det är klart att det här kan bidra till att vi lär oss mer. Polarbröd är en livsnerv för Älvsbyn och när något sånt här sker så får det väldigt stora konsekvenser och vi behöver hjälpas åt från hela samhällets sida, säger Nordmark till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV