Radar

Massaktion mobiliserade hundratals

Flera hundra personer från olika delar av landet deltog i aktionerna i Stockholm och lyckades stoppa trafiken på flera håll.

Under helgen utförde klimataktivister från nätverket Extinction rebellion en massaktion med flera blockader i centrala Stockholm. Flera hundra personer från olika delar av landet deltog i aktionerna, och trafiken stoppades på flera ställen.

Blockader sattes upp på Vasabron och Norrbron i Stockholm och stoppade trafiken under flera timmar. Aktioner pågick även i andra delar av staden, bland annat på Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan, där trafiken stoppades i fyra timmar.

På lördagen limmade runt 50 aktivister fast sig själva på Riksdagshuset.

Aktivisterna var uppdelade i grupper om max 50 personer för att tillmötesgå säkerhetsrekommendationerna gällande covid-19. Men polisen hävdade att dessa grupper tillsammans räknades som en grupp, enligt rekommendationerna om covid-19 kring allmänna sammankomster. 

Polisen tillät ändå aktivisterna att blockera trafiken i flera timmar. När demonstrationerna så småningom upplöstes fördes hundratals människor bort av polisen i polisbilar och släpptes av på olika platser runt staden.

"Situationen är akut"

– De säger att vi bryter mot corona-restriktionerna, medan gatorna och köpcentra är full av människor. Vi vidtar denna demonstration under en pandemi eftersom situationen är så akut. Jag tror inte att de flesta förstår hur allvarliga hoten om klimatförändringar är, säger Ragnhild Larsson, som hade rest från Göteborg för att delta i aktionerna, i ett pressmeddelande.

Bland aktivisterna fanns folk i blandade åldrar och med olika yrken. Foto: Flickr

Parallellt med blockaderna fanns så kallade ”säkra platser” för familjer, där det spelades musik och skapades insektskostymer för insektsparaden på lördagen.

På söndagen avslutades protesterna med en marsch för klimatet, där hundratals marscherade från Kungsträdgården till Sergels Torg.

Aktivisterna kom från över 15 olika städer runt om i landet och hade skyltar där det stod var de kom ifrån och vad de hade för yrke, i syfte att visa att vem som helst kan bli klimataktivist. Bland deltagarna fanns folk i blandade åldrar, med yrken som psykologer, ingenjörer, läkare, journalister, biologer, lärare, studenter, forskare, bönder och piloter.

Planetärt nödläge

– Vi befinner oss i en existentiell kris och planetärt nödläge, och vi är inte rädda för att säga det. Vår förhoppning är att fler har känt av allvaret genom att hundratals kärleksfulla och modiga rebeller har ställt sig mitt på bilvägar, limmat fast sig vid skyddsobjekt och blivit bortbussade av poliser om och om igen, sa Albin Björk, en av aktivisterna.

Protester utanför Preemraff, Göteborg. Foto: Valdemar Möller

Sedan den 22 augusti pågår flera aktioner runtom i landet, som en del av Stoppa Preemraffs aktionsveckor, med syfte att sätta press på regeringen att stoppa utbyggnaden av Preemraffs raffinaderi i Lysekil. På fredagen samlades bland annat aktivister för att blockera Preemraff i Göteborg.

Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil skulle öka utsläppen från anläggningen med en miljon ton om året, och göra företagets raffinaderi till Sveriges enskilt största utsläppskälla av koldioxid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV