Radar

Facklig oro när Amazon etablerar sig i Sverige

Här, i Eskilstuna, tror man att Amazon kommer att öppna upp sitt första lager.

För ett tag sedan stod det klart att Amazon kommer att etablera sig i Sverige. Två fackförbund har redan tecknat avtal med Amazons underleverantör, men trots detta finns det en oro för dumpade arbetsvillkor och löner, rapporterar Dagens Arena.

Det är det tyska företaget Kuehne Nagel som kommer att ansvara för driften av det lager på 15 000 kvadratmeter som Amazon planerar att etablera i Eskilstuna och PostNord som ska stå för distributionen. Dessa har i sin tur sedan tidigare kollektivavtal med fackförbunden Transport respektive Seko.

Tommy Wreeth är ordförande för Transport och säger till Dagens Arena att han är oroad för att Amazon kommer pressa Keuhne Nagel när det gäller arbetsvillkor och löner.

– Vi kommer att sätta in kraft på att rekrytera medlemmar på lagret, och ha en speciell bevakning av vad som händer. Det handlar om vad det står i avtalen mellan Amazon och Kuehne Nagel, och det har vi ingen aning om, säger han.

"Ett hot mot den svenska marknaden"

Även Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt är bekymrad över Amazons syn på facken och de anställdas rättigheter.

– De hotar inte bara svenska modellen utan hela den svenska marknaden. Det är vanligt att Amazon etablerar sig via ett företag, som här Kuehne Nagel, och att de den vägen tar över hela marknaden. Det handlar både om andra företag och anställdas villkor. De är kända för driva verksamhet med förlust för att slå sig in på en marknad, säger han till Dagens Arena.

Sandra Svensk, vice ordförande för Seko, tror inte att de anställda på PostNord kommer drabbas av dumpade villkor. Däremot ser hon att det finns en risk för att Amazon på sikt kommer att bygga upp en egen transportorganisation i Sverige, så som de har gjort i andra länder och att det därigenom kan bli en lönedumpning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV