Radar

Blocket lanserar bok och startar kurs i hemkunskap

Cykelreparationer är ett område där många unga saknar kunskap, något som ska åtgärdas genom en bok och en digital kurs.

En av tre svenskar lagar inte sina saker när de gått sönder, det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Blocket. Den populära marknadssajten säger sig nu vilja råda bot på detta och lanserar därför en bok om att laga och köpa begagnat samt en kurs i ”hemkunskap för millenials” tillsammans med Medborgarskolan. 

Enligt undersökningen är de vanligaste anledningarna till att man inte lagar saker som har gått sönder att man inte har tillgång till verktyg, att det är billigare att köpa nytt eller att man inte vet hur man gör. Över nittio procent av de tillfrågade tycker dock att det är viktigt att känna till hur man lagar saker, både av ekonomiska och klimatmässiga skäl. Särskilt i gruppen unga mellan 18 och 29 år är intresset för att lära sig mer om att vårda och laga saker stort. 

Johan Tell har skrivit boken Bättre begagnat som ges ut på Max Ströms förlag
Johan Tell har skrivit boken Bättre begagnat som ges ut på Max Ströms förlag. Foto: Blocket. 

Vill sprida kunskap om att laga

Som en reaktion på detta ger Blocket nu alltså ut en bok om hur man lagar, vårdar och återanvänder istället för att köpa nytt. Boken Bättre begagnat är skriven av författaren Johan Tell, som också är erfaren miljöjournalist, och ges ut på Max Ströms förlag i dag, den 1 september. 
– Att vårda och laga sånt man redan har känns väldigt bra. Och jag tycker att det är kul att få sprida den här kunskapen. Många gånger är det mycket lättare än man tror att vårda och laga. Det vi en gång skaffat vill vi ju faktiskt ska hålla så länge som möjligt, säger Johan Tell, i ett pressmeddelande.

Boken innehåller också tips som har samlats in från svenska folket om hur man bäst vårdar sina saker. 

Kurs för de som vill sluta be om hjälp

Dessutom drar Blocket och Medborgarskolan också igång den digitala kursen ”Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp”. Kursen kommer att ha fyra kurstillfällen och under dessa ska man få lära sig hur man praktiskt vårdar och lagar olika typer av produkter, såsom textil, elektronik, cyklar och möbler.

Enligt undersökningen som Kantar Sifo har gjort så är det många 18-29-åringar som inte vet hur man man tar bort rost på en cykel, fixar ett trasigt blixtlås eller vårdar trämöbler. 
– Vi är otroligt glada över att anordna kursen tillsammans med Blocket. Att laga och vårda ligger helt rätt i tiden och vi tror att det finns mycket den yngre generationen kan och vill lära sig när det kommer till återbruk, säger Margareta Bäckman, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter