Radar

Blocket lanserar bok och startar kurs i hemkunskap

Cykelreparationer är ett område där många unga saknar kunskap, något som ska åtgärdas genom en bok och en digital kurs.

En av tre svenskar lagar inte sina saker när de gått sönder, det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Blocket. Den populära marknadssajten säger sig nu vilja råda bot på detta och lanserar därför en bok om att laga och köpa begagnat samt en kurs i ”hemkunskap för millenials” tillsammans med Medborgarskolan. 

Enligt undersökningen är de vanligaste anledningarna till att man inte lagar saker som har gått sönder att man inte har tillgång till verktyg, att det är billigare att köpa nytt eller att man inte vet hur man gör. Över nittio procent av de tillfrågade tycker dock att det är viktigt att känna till hur man lagar saker, både av ekonomiska och klimatmässiga skäl. Särskilt i gruppen unga mellan 18 och 29 år är intresset för att lära sig mer om att vårda och laga saker stort. 

Johan Tell har skrivit boken Bättre begagnat som ges ut på Max Ströms förlag
Johan Tell har skrivit boken Bättre begagnat som ges ut på Max Ströms förlag. Foto: Blocket. 

Vill sprida kunskap om att laga

Som en reaktion på detta ger Blocket nu alltså ut en bok om hur man lagar, vårdar och återanvänder istället för att köpa nytt. Boken Bättre begagnat är skriven av författaren Johan Tell, som också är erfaren miljöjournalist, och ges ut på Max Ströms förlag i dag, den 1 september. 
– Att vårda och laga sånt man redan har känns väldigt bra. Och jag tycker att det är kul att få sprida den här kunskapen. Många gånger är det mycket lättare än man tror att vårda och laga. Det vi en gång skaffat vill vi ju faktiskt ska hålla så länge som möjligt, säger Johan Tell, i ett pressmeddelande.

Boken innehåller också tips som har samlats in från svenska folket om hur man bäst vårdar sina saker. 

Kurs för de som vill sluta be om hjälp

Dessutom drar Blocket och Medborgarskolan också igång den digitala kursen ”Hemkunskap för millennials – och alla andra som vill sluta be om hjälp”. Kursen kommer att ha fyra kurstillfällen och under dessa ska man få lära sig hur man praktiskt vårdar och lagar olika typer av produkter, såsom textil, elektronik, cyklar och möbler.

Enligt undersökningen som Kantar Sifo har gjort så är det många 18-29-åringar som inte vet hur man man tar bort rost på en cykel, fixar ett trasigt blixtlås eller vårdar trämöbler. 
– Vi är otroligt glada över att anordna kursen tillsammans med Blocket. Att laga och vårda ligger helt rätt i tiden och vi tror att det finns mycket den yngre generationen kan och vill lära sig när det kommer till återbruk, säger Margareta Bäckman, verksamhetsansvarig på Medborgarskolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV