Radar

Avtal om slut på våldet kring Gazaremsan

Hamasledaren Yahya Sinwar.

Den islamistiska palestinska rörelsen Hamas som styr Gazaremsan uppgav på måndagen att den efter medling av Qatar har nått en överenskommelse om att stoppa den senaste våldsupptrappningen i kampen mot Israel. Även den israeliska sidan bekräftar uppgörelsen.

–En uppgörelse nåddes för att få ett slut på den senaste upptrappningen och avsluta (israelisk) aggression mot vårt folk, säger Hamasledaren Yahya Sinwars stab.

Sedan den 6 augusti har återkommande raketuppskjutningar mot södra Israel gjorts från Gazaremsan, vilket sedan mönsterenligt följts av israeliska flygangrepp mot mål i Gazaremsan.

Palestinierna har också skickat in hemgjorda brandbomber vilket orsakat cirka 400 markbränder i södra Israel.

Många i fattigdom

Fientligheterna mellan Hamas och Israel har lett till tre krig – 2008, 2012 och 2014. Trots en vapenvila från i fjol med stöd av FN, Egypten och Qatar bryter sporadiska strider ut regelbundet.

Omkring två miljoner människor bor i Gazaremsan – som är under blockad av både Israel och Egypten – varav över hälften lever i fattigdom, enligt Världsbanken.

Israel bekräftar

En Hamaskälla uppger att vissa lättnader i Israels skärpta blockad ingår i den uppgörelse – som även omfattar andra militanta palestinska grupper – som Qatars sändebud Mohammad al-Amadi nu knådat fram med egyptisk hjälp.

– Bränsleförsörjningen kommer att återupptas och kraftstationen ska startas igen från och med tisdag, säger källan.

Det israeliska organ som ansvarar för landets samordning av aktiviteter i de palestinska områdena, Cogat, bekräftar att en uppgörelse nåtts. Det innebär bland annat att gränsövergångar för införsel av varor till Gazaremsan öppnas igen och att områdets fiskare återigen tillåts att gå med sina båtar 28 kilometer ut till havs.

Cogat uppger att uppgörelsen siktar på ”fortsatt lugn och säkerhetsstabilitet” men varnar också att om Hamas inte följer det utlovade så kommer Israel att ”agera därefter”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV