Radar

Storböter för norsk laxodlare i Chile

Norsk laxuppfödning i Chile väcker protester och har nu lett till miljonböter.

Chilenska miljöskyddsmyndigheter har bötfällt norska Mowi, världens största fiskodlare. Företaget får punga ut med motsvarande 58 miljoner kronor för att ha orsakat ”irreparabla skador på miljön”.

Bötessumman, på 5,3 miljarder chilenska peso, är den största som hittills dömts ut i Chile för miljöbrott. Utöver de böterna får Mowi en annan mindre bot, på 2,7 miljoner peso (ungefär 30 000 kronor), för att inte ha adekvat utrustning för att ta hand om fiskar som dött.

Bakgrunden är att 690 000 laxar, uppfödda med antibiotika, kunde lämna sina burar i Los Lagos i södra Chile sedan de slagits sönder i ett oväder. Laxarna utgör en fara för den naturliga miljön då de klassas som en invasiv art och tros kunna slå ut endemiska arter samt överföra sjukdomar till andra arter.
Mowi har två veckor på sig att överklaga böterna.

Chile är efter Norge världens näst största laxodlare. I landet används enligt miljöorganisationen Oceanan 1 400 gånger så mycket antibiotika per kilo i odlingarna jämfört med i Norge.

Norsk laxodling i Chile har länge orsakat protester i landet. I fjol möttes det norska kungaparet av flera demonstrationer under ett statsbesök i Chile.

Demonstranterna protesterade bland annat mot hur de norska laxodlingarna i området påverkar miljön.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV