Radar

Kamp mot Trumps mur förenas med Black lives matter-rörelsen

Invånarna i Laredo hoppas kunna stoppa färdigställandet av Donald Trumps mur mot Mexiko.

I staden Laredo, precis vid gränsen mellan USA och Mexiko, har invånarna kombinerat kampen mot det pågående murbygget mot Mexiko med kampen mot rasism. Muren, som ska bli över nio meter hög,  är enligt aktivisterna en stark symbol för rasism.

På gatan utanför stadens domstol har en grupp aktivister målat texten: ”Stoppa finansieringen av muren. Finansiera vår framtid” med stora gula bokstäver.

Muren planeras bli nästan tio meter hög, och skulle isolera staden från floden Rio Grande, och förvandla många av kvarteren till ”utomhusfängelser”, enligt aktivisterna. Bostäder kommer att gränsa mot murens säkerhetszon, med övervakningstorn, rörelsesensorer och strålkastare, enligt tidningen Truth Out.

– Muren är en stark symbol för rasism som placeras runt våra halsar, och skjuts ner i våra strupar, säger Tricia Cortez, direktor för den ideella Rio Grande International Study Center, som arbetar för att återställa Rio Grande området till Truth Out.

Hoppas på Biden

Ett av kontrakten för murbygget i området gick till Fisher Industries, som ingår i kampanjen “Vi bygger muren”, vars ledare och före detta strateg i Vita Huset, Steve Bannon, åtalades förra veckan för bedrägeri och penningtvätt.

Aktivisterna i ”No Border Wall Laredo Coalition” vill nu lyfta frågans angelägenhet genom att koppla ihop sina krav till den större Black lives matter-rörelsen och visa på sambandet mellan rasismen i Trumps ”fängelsemur” med den rådande rasismen inom det amerikanska polisväsendet.

Koalitionen kräver att de 564 miljoner dollar som murbygget kommer att kosta istället ska användas för att hantera andra, mer verkliga kriser: den mest allvarliga just nu är covid-19 krisen, som har tagit över 200 liv i staden.

Murbygget ska nu prövas i stadens domstol. Förhoppningen är att processen ska skjutas upp till efter valet i november, då en potentiell president Biden kommer att infria sitt löfte om att stoppa den påbörjade processen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV