Radar

Jordens resurser räcker en månad längre i år

Just nu konsumerar världens befolkning som om vi hade 1,7 jordklot.

Earth Overshoot Day, dagen då budgeten för jordens resurser är förbrukad för resten av året, inträffade i år den 22 augusti – nästan en månad senare än 2019. Orsaken kopplas till coronapandemins konsekvenser.

Den internationella organisationen Global Footprint Network beräknar varje år dagen då vår ”budget” av jordens förnybara resurser tar slut – Overshoot Day.

Den här dagen sker tidigare och tidigare för varje år, vilket betyder att vi använder mer och mer av jordens naturresurser. Men nu har det alltså för första gången skett ett trendbrott, där årets Overshoot Day i år istället skjuts fram en hel månad.

Det som gjort att våra ekologiska fotavtryck krympt i år är troligtvis Coronapandemins utbrott med tillhörande restriktioner, enligt föreningen Medveten konsumtion.

Ändrade konsumtionsvanor för miljöns skull

Men förutom att förbrukningen av resurser har minskat som en följd av pandemin så visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo att svenskarna har börjat fundera över sin konsumtion som en följd av klimatdebatten. Under året har nästan hälften dragit ner på sina inköp av kläder och prylar med tanke på deras miljöpåverkan.

Eva Okmian Danielsson, hållbarhetsansvarig på Blocket, uppger också i ett pressmeddelande att hon ser stora möjligheter att göra skillnad då undersökningen också visar att var fjärde svensk regelbundet köper nya saker som de egentligen inte behöver. 

– Det tar tid att ställa om till ett cirkulärt konsumtionsmönster, men alla små beslut räknas. Testa att ställa dig själv frågorna ‘Behöver jag det här?’ eller ‘Kan jag köpa det begagnat istället?’ innan nästa inköp, säger hon.

Potential i cirkulär ekonomi

Sveriges regering har antagit en nationell strategi för cirkulär ekonomi, som kan hjälpa till att flytta fram datumet för Overshoot Day ännu mer, samtidigt som vi bidrar till ekonomisk tillväxt, enligt föreningen Medveten konsumtion.

Som LFT skrev om nyligen har föreningen lanserat det nya ordet “cirkulent”- framtidens hållbara konsumenter.

”Om vi lyckas flytta fram Overshoot Day med några dagar per år kan vi fortfarande nå målen i Parisavtalet till år 2050”, skriver de i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV