Energi · Recension

TV-tips: Dansk serie lyfter fram trädgårdarnas och odlingens läkande kraft

En gemensamhetsodling i Detroit.

Att intresset för trädgårdar och odling har ökat under pandemin är tydligt, och det märks även i tv:ns tablåer. På SVT är det fullt av trädgårdsprogram från olika länder. Ett av dem är det danska programmet Fantastiska trädgårdar där livsstilsexperten Flemming Möldrup besöker trädgårdar över hela världen.

I avsnitt tre av Fantastiska trädgårdar handlar det om trädgårdens läkande förmåga. Flemming Möldrup besöker en terapiträdgård i Danmark, gemensamhetsodlingar i Detroit och Singapore – vars målsättning är att vara ”en stad i trädgården”.

Rum för meditation i skogen

Att trädgårdsarbete och odling kan ha en positiv inverkan på hälsan är egentligen ingen nyhet. I flera tusen år har trädgården ansetts var en läkande plats, men de senaste decennierna har intresset för det här forskningsområdet växt och fler och fler terapiträdgårdar börjar ploppa upp. Nacadia, som terapiträdgården i Danmark som Flemming besöker heter, är en skogsträdgård där man genom ganska små och enkla ingrepp i naturen vill öka välbefinnandet. Man har skapat små rum i skogen där besökaren kan meditera och känna sig som ett med naturen.

Det är förstås ett gott initiativ och man har kunnat se att det psykiska välbefinnandet ökat kraftigt hos de som kommit dit. Men jag får ändå känslan av att mycket av det man försöker uppnå där även skulle kunna uppnås på andra platser i naturen, att det mer handlar om naturupplevelsen i sig än specifika terapimetoder.

Vill öka den sociala samvaron

Mest intressant i avsnittet är besöket i Detroit, en stad som länge var känd för sin bilindustri men som efter den ekonomiska krisen 2008 har förfallit. Men mitt i den förfallna staden har ett stort antal kollektivträdgårdar börjat växa fram, hela 1600 stycken enligt Jerry Hebron som driver en av de största – Oakland Avenue Farm. Målet är att öka den sociala samvaron i staden och skapa sysselsättning, något som tycks fungera bra.

De flesta som jobbar med odlingarna är fattiga människor som inte har någon annan inkomst men som tack vare odlingsinitiativen kan få mat och försörja sig. Jerry ”Mama Jerry” Hebron är en fantastisk inspiratör som verkligen brinner för att utveckla lokalsamhället i Detroit och man blir verkligen varm av att se allt som hon har varit med och skapat de senaste elva åren. 

"En stad i trädgården"

Slutligen landar Flemming Möldrup i mångmiljonstaden Singapore som trots sin stora befolkning är en väldigt grön stad med en gigantisk trädgård mitt i staden. ”Garden by the Bay” har broar högt upp i luften, stora skulpturer med klättrande växter runt och enorma växthus. Det har blivit en turistattraktion men är även väldigt uppskattat av de som bor i Singapore.

Tre olika exempel på hur trädgårdar, odling och grönska kan fungera positivt och läkande således. Att meditera i eller bara besöka en vacker trädgård är bevisligen bra för hälsan, men allra mest tror jag ändå på odlingen som metod för att må bättre. Det skapar inte bara ett band med naturen utan kan i bästa fall också skapa sociala band och få saker ger en så positiv känsla som egenodlade grönsaker.

Programmet om den läkande trädgården och de andra delarna i serien finns att se på SVT Play. Sök på ”Fantastiska trädgårdar”.