Radar

Stort behov av återuppbyggnad i härjat Libanon 

Explosion i Beiruts hamn den 4 augusti dödade minst 181 personer och gjorde många hemlösa.

Två veckor efter explosionen i Libanons huvudstad Beirut, är många familjer i de drabbade områdena fortfarande i stort behov av stöd. Dessutom har spridningen av corona tagit fart, vilket gör att myndigheterna nu stänger stora delar av samhället i två veckor.

– Explosionen gjorde ingen skillnad på rika och fattiga – alla påverkades. Nu när dammet har lagt sig blir de katastrofala konsekvenserna för familjer i Beirut allt mer uppenbara. Många har inte råd att laga sina förstörda hus, säger Jad Sakr, ansvarig för Rädda Barnen i Libanon i ett pressmeddelande. 

Många bor kvar i sina förstörda hem, med begränsad tillgång till grundläggande sjukvård och andra tjänster. Överfulla sjukhus och dyr privat sjukvård gör att människor inte har tillgång till varken akut eller rutinmässig medicinsk behandling. Gravida kvinnor, barn och funktionshindrade är särskilt utsatta, enligt Rädda Barnen.

Smittspridningen har tagit fart

Sedan smittspridningen tagit fart i landet stänger nu libanesiska myndigheter dessutom stora delar av samhället i två veckor. De nya reglerna innebär bland annat utegångsförbud mellan sex på kvällen och sex på morgonen, något som dock inte ska gälla personer inblandade i röjningsarbetena eller hjälpinsatserna efter explosionen, skriver TT. 

Rädda Barnen befarar att den senaste tidens ökning av covid-19 fall i Libanon kommer att leda till ännu större behov bland de mest utsatta grupperna. 

– Människor berättar att deras vardagsliv nu handlar om att prioritera vad de ska spendera de små summor de har på: mat, reparationer eller medicin till sina barn. Det här är en nationell katastrof som kommer att kräva stora ansträngningar av alla inblandade för att få folk på fötter igen. Den långa resan har precis börjat, säger Jad Sakr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV