Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.  Mycket har redan ställts in eller skjutits upp med hänsyn till coronaläget. Vi har därför extra fokus på webbaserade event just nu. Men nu finns det också mycket utomhusaktiviteter. Dubbelkolla att evenemanget som du är intresserad av verkligen ska hållas, och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Lördag 26 september

Astronomins dag och natt
En av Sveriges största vetenskapsfestivaler firas nu för nionde gången med både digitala och fysiska evenemang över hela landet. Nytt för i år är ett omfattande online-program med livesändningar, föredrag och andra aktiviteter. Med “Jorden 2.0” som årets tema uppmärksammas både jakten på nya planeter och mänsklighetens strävan att förstå och förbättra vår egen planet. ”Vi drömmer om andra världar där ute, men vi vet också vilken planet vi håller närmast hjärtat”, säger Peter Linde, ordförande i Svenska astronomiska sällskapet.
För hela programmet se: astronominsdag.se/program 

Svealand

Söndag 30 augusti

Skördefest i Rottneros park
Säsongsavslutning i Rottneros Park med skördemarknad, guidningar och verkstäder för både barn och vuxna. Mätt på en plätt bjuder in till samtal om odling och förädling. William Olsson med vänner spelar jazz. Dessutom kommer Maria Vildhjärta Westerberg att prata om sin nya bok.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Rottneros Park, Rottneros (söder om Sunne)
Mer info: se hemsidan

Lördag 12 – söndag 13 september

Nacka: Grundkurs i omställning
Kursen ger dig det du behöver för att kunna starta ett omställningsinitiativ på din ort och få det att lyfta och hålla. Få verktyg och inspiration i såväl inre som yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällesnivån.
Kostnad: 1 400 kr inklusive mat
Plats: Boo Trädgård, Baggensvägen 66, Saltsjö-Boo Nacka
Tid: 9–17
Anmälan och info: på länken eller paulariesterer@gmail.com

Fredag 18 – söndag 20 september

Gnesta: Omställningskonferens
Årets konferens har temat Framtidstro i brytningstid och riktar sig till dig som är, eller vill vara, en aktiv förändringsaktör för omställning. Deltagarna utforskar teman som regenerativa kulturer, personlig och lokal resiliens, aktivt hopp och inre omställning.
Plats: Gnesta
Anmälan och info: omstallningskonferens.net

Torsdag 8 okt – söndag 6 juni 2021

Trosa/distans: Kurs om Hållbara gemenskaper
Denna kurs utforskar hur vi som individer, gemenskaper och samhällen kan stå rustade inför samtidens utmaningar och bidra med positiva lösningar. Fokus ligger på gemenskaper med inslag av social permakultur, non-violent communication, sociokrati, art of hosting, naturnärvaro och inre omställning. Halvfart på distans med fem träffar från oktober 2020 till juni 2021.
Kostnad: Gratis, men boende, litteratur och studieresa tillkommer
Plats: Distans/Stensunds folkhögskola, Trosa
Anmälan och info: Senast 1 september på stensund.se/utbildningar/hallbara-gemenskaper

Götaland

Fredag 11 – söndag 13 september

Jönköping: Klimatprat i Småland
Reträtt för alla som vill träna på att skapa konstruktiva klimatsamtal i vår vardag med tid att reflektera, leka, skapa, laga mat tillsammans, paddla kanot och bada.
Kostnad: Gratis
Plats: Brittebo lägergård utanför Jönköping
Tid: 16–16
Anmälan och info: Senast den 1 september på länken här.

T o m 20 september

Helsingborg: En blommande klassresa 
Pelargonen är en krukväxt som väcker samlarbegär hos många. I sommar visar Sofiero slott och slottsträdgård en utställning om pelargonens färgstarka resa – från en exklusiv blomma för överklassen till var mans fönsterbräda.
Utställningen görs tillsammans med det statliga Programmet för odlad mångfald, Pom, som samlat in ett 60-tal olika pelargoner från hela landet som kan spåras långt tillbaka i tiden. Och det är alltså ett 30-tal av dessa som under sommaren visas på Sofiero ackompanjerat av kulturhistoriska berättelser från verkligheten.
Plats: Orangeriet, Sofieros slott, Helsingborg
Kostnad: 120 kronor för vuxna, barn under 18 år fri entré.

Permakultur­design på Österlen i september 2020 och april 2021
Permakultur­design på Österlen i september 2020 och april 2021. Foto: Jessica Gow/TT

20-27 sept och 18-24 april 2021

Österlen/Sydkoster: Certifiering i permakultur
En grundkurs i designverktyget permakultur som hämtar inspiration från naturen för att skapa verkligt hållbara system. Fokus ligger på design, systemförståelse och kretslopp, med ett eget projekt, föreläsningar, praktiska övningar och grupparbeten.
Kostnad: Från 8 000 kronor inklusive mat
Plats: Lilla Skräddaröd på Österlen respektive Kosters trädgårdar, Sydkoster
Anmälan och info: Senast 1 juli på kosterstradgardar.se/kalenderokurser.html

Lör–sön 26–27 september

Skördefest i Tidan
Skördefesten på Vallby Sörgården erbjuder: Lokalproducerat och annat matnyttigt t ex ekologisk potatis från Sörgården, honung från bin på Sörgården, mat från andra länder mm. Hantverk: knypplade små vackra ting och handledsvärmare, hemgjord såpa och tvålar mm. Konstutställning – djur och naturmålning i akvarell och olja. Servering med fika och tre sorters hembakat. Den anrika, vedeldade kokevagnen serverar kokekorv och dricka. Utställning om Sörgården, frågepromenad, promenad i Vallbys historiska landskap och egen-guidning runt på gården.
Tid: 11.00 26 sept – 17.00 27 sept.
Plats: Vallby Sörgården, Tidan (mellan Mariestad och Skövde)
Mer info: se Sveriges hembygdsförbunds hemsida

Onsdag 30 september

Uddevalla: Samtal om inre omställning
En samtalsserie som sätter fokus på hur du kan utveckla dina inre styrkor och färdigheter för ett bra liv i en omtumlande och föränderlig värld. Hur du kan öka din förmåga att anpassa dig till nya omständigheter, återhämta dig från motgångar, hitta mening och kraft att engagera dig i de yttre omställningar som kommer att krävas. Under fyra träffar utforskar deltagarna begreppet inre omställning med hjälp av goda exempel, verktyg och metoder. Kursledare är Annelie Nilsson, coach och samtalsledare med fokus på hållbarhet. Arrangör är Studieförbundet vuxenskolan väst. 
Tid: 18.00–20.15
Plats: Billströmska folkhögskolan, Stenkyrkovägen, Kållekärr
Anmälan: via event på Facebook eller sv.se/vast (sök kursnamn) alternativt genom kundtjänst 010-33 00 900.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV