Radar

Musik viktig del av sorgebearbetning

Musik en viktig del i avskedet av en nära anhörig som gått bort enligt en ny studie.

Att välja begravningsmusik tillsammans med en person som är nära döden kan hjälpa alla inblandade med sorgebearbetning. Det visar en ny rapport från Kungliga Musikhögskolan, där man undersökt vikten av musik vid begravningar.

I studien undersökte forskarna hur musiken påverkar människor i sorg och hur själva valet av musik till begravning kan hjälpa till i sorgebearbetningen genom att få oss att släppa fram viktiga känslor.

Forskarna tog del av befintlig forskning och analyserade material från tolv intervjuer med personer som själva framfört begravningsmusik i samband med en släktings bortgång.

Musiken tar hand om känslor

Resultaten visar att musiken i begravningsritualen påverkar sorgebearbetningen på många sätt: terapeutiskt, emotionellt och symboliskt. Den kan också hjälpa till att minnas en persons livshistoria, eller ge de efterlevande styrka och ta hand om känslor.

– Efter mitt barns bortgång kunde jag inte höra musik, det finns inga ord som kan beskriva mina känslor, uppgav en person som deltog i studien, som upplevde att musikens inverkan var för stor.

Forskarna öppnar upp för ytterligare forskning kring exempelvis kulturella skillnader i ämnet och föreslår kvantitativa mätningar av bland annat stresshormoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV