Radar

Joe Biden: Jag lovar ta oss ur mörkret

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden håller sitt avslutningstal vid partiets konvent.

Joe Biden lovar att ta USA ut ur pandemins grepp och bort från gullandet med utländska diktatorer. Det sade presidentkandidaten under sitt tal på Demokraternas konvent, där han tackade för nomineringen och stakade ut sin vision om USA.

– Tillsammans kan vi och kommer vi att ta oss ur denna mörka period, sade han.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden avslutade partiets konvent med att som väntat acceptera nomineringen och ta sig an Donald Trump i höstens USA-val. Hans tal fokuserade på covidpandemin och sin kommande motståndare – som han noga undvek att nämna vid namn under sitt 22 minuter långa tal.

– Den nuvarande presidenten har svept in USA i ett mörker i alldeles för lång tid nu. För mycket ilska, för mycket rädsla, för mycket splittring. Här och nu lovar jag att om ni ger mig förtroendet att leda er kommer jag att förvalta det, jag kommer att bli en allierad in i ljuset, inte mörkret, sade Biden.

– Det här valet avgör hur USA kommer att se ut under lång, lång tid. Karaktär står på spel. Medmänsklighet står på spel. Anständighet, vetenskap, demokrati. Allt står på spel.

Viruset högsta prioritet

Hans allra första åtgärd i Vita huset lovade han skulle bli att åsidosätta partipolitik och öka arbetet mot pandemin. Och att krisen i USA inte hade behövt bli så allvarlig.

– Vi kommer inte att få tillbaka våra liv förrän vi tar itu med det här. Presidenten säger hela tiden att viruset kommer att försvinna. Han fortsätter att vänta på ett mirakel. Jag kan berätta att det inte kommer något mirakel, sade Biden och lovade sjösätta sin egen nationella plan som bland annat innebär obligatoriska munskydd.

Han lovade också att ställa sig på USA:s traditionellt allierades sida, och inte ”mysa” med diktatorer.

– Som president lovar jag att jag kommer skydda USA. Jag kommer att skydda oss från alla attacker, synliga och osynliga. Alltid, utan undantag. Varje gång.

"Allas president"

Bidens tal avrundade det fyra dagar långa konventet, som till allra största del hålls virtuellt, med talare utspridda över hela USA.

Den sista kvällen leddes av skådepelaren Julia Louis-Dreyfus, som bland annat varit vicepresident i tv-serien ”Veep”, och som under kvällen främst skämtade om Donald Trump och gjorde många referenser till hans tidigare yttranden.

– Jag är stolt över att vara en otäck, otäck kvinna. När Donald Trump pratade om ett amerikanskt blodbad trodde jag att det var något han var emot, inte att det var ett vallöfte.

Innan det var dags för Joe Biden hyllades han av de flesta av sina tidigare motståndare i primärvalet, som intygade att han är en kandidat för hela landet och inte bara Demokraterna. Ord som Biden själv gav uttryck för i sitt tal.

– Jag kommer att vara Demokraternas kandidat, men jag kommer att vara alla amerikaners president. Jag kommer att arbeta hårt även för de som inte stöder mig, lika hårt som för dem som faktiskt röstar på mig.

Joe Biden

Joe Biden, 77 år, var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap (han har bland annat varit ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott) och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania. Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debatt- och intervjuframträdanden och han har en del skelett i garderoben: Han har bland annat anklagats för sexuella trakasserier och för att ha varit för närgången mot kvinnor.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan och som han åren därpå i princip varje kväll åkte hem till Wilmington för att natta. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV