Radar

Simprotest mot dansk olje-och gasexploatering

Aktivister från Greenpeace har simmat över ett danskt oljefält i Nordsjön för att protestera mot  Danmarks olje- och gasexploatering.

Fyra aktivister från Greenpeace har simmat från fartyget Rainbow Warrior III, över ett danskt oljefält i Nordsjön och tagit sig upp på oljeplattformen Dan Bravo. Deras krav är att Danmark omedelbart stoppar all ny olje- och gasexploatering.

–  Vi har simmat hit för att göra det klart för våra politiska ledare att de måste vara modiga nog att förbjuda sökandet efter ny olja och fossilgas i Danmark. Gör de inte det kommer Danmark aldrig bli den klimatledare som våra politiker hävdar att vi är, säger Ida Marie, en av de fyra aktivisterna på oljeplattformen i ett pressmeddelande. 

Den danska regeringen stödjer fortfarande landets olje- och gasindustri och har godkänt fossilproduktion som fortsätter efter 2050, då Danmark senast ska ha noll nettoutsläpp.

Nordsjöns framtid avgörs nu

Oljebolag har lämnat in nya ansökningar för att få leta och extrahera olja på danska oljefält och beslutet ligger nu på den danska regeringens bord.

– Danska såväl som svenska politiker ska nu avgöra framtiden för oljan i Nordsjön. Om de väljer att gå på oljebolagens linje och tillåta en oljeexpansion kommer vi inte kunna leva upp till Parisavtalet, säger Markus Mattisson, kommunikatör för Greenpeace i Sverige, ombord på Rainbow Warrior III. 

Danmark började extrahera olja 1972. Den danska delen av Nordsjön har idag 55 oljeriggar vilket gör Danmark till den största oljeproducenten inom EU, enligt Greenpeace. 

Rainbow Warrior III kommer sedan styra mot svenska vatten och Lysekil för att delta i en Flottilla som arrangeras av Greenpeace, Stoppa Preemraff och Skiftet den 5 september. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV