Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Podden ”Byrådet” djupdyker i landsbygdens kraft och utmaningar

Emma Knyckare, Samantha Ohlanders och Po Tidholm framför Lärkastugan på Sollerön där programserien spelades in.

Vi borde säga ”landsbygder”, i plural, eftersom landsbygden inte är ett och samma, menar PO Tidholm i ett avsnitt av Byrådet. I podden – eller programserien – som gått på P1 i sommar får människor från många av dessa landsbygder komma till tals i sju olika teman.

Avfolkning och centralisering, kreativitet och entreprenörsskap, nyanlända som får bygden att blomma upp, att leva klimatsmart och att söka sina rötter. Det är några av de ämnen som avhandlas i radioprogrammet – eller podden – ”Byrådet” som sänts i P1 under sommaren från en fäbodstuga i Dalarna. 
I sju avsnitt har programledaren och komikern Emma Knyckare, själv från byn Rolfstorp i Halland, pratat med en rad profiler från landsbygder över hela Sverige. Det är samtal blandat med reportage på ett sätt som gör det både levande och lättlyssnat.

Som i det första avsnittet där folkmusikern Samantha Ohlanders från Järvsö och musikern Erik ”Billy Opel” Morell från Mora pratar om varför så många unga lämnar de mindre orterna, och vad man behöver göra för att få dem att vilja stanna kvar, eller återvända efter exempelvis studier i storstäderna.

För Erik Morell var det naturligt att vilja stanna kvar på hemorten, men så var det inte för poeten Lo Lindström som vi får möta i Skellefteå. Hen längtade bort under hela uppväxten och det var först senare som det blev tydligt för Lo att det kunde finnas ett val att inte åka, och att längtan bort kanske inte främst kom från hen själv, utan var något som samhällsnormen dikterat.

"Lite fritt fram"

Att innovation och framsteg bara hör till storstaden är också något som Tora Larsson, komiker och skådespelare som driver Fanny stand up i Västerbotten, ifrågasätter i det sjunde avsnittet ”Att tänka utanför boxen”:

– För mig blir det som att det är lite fritt fram – när jag åker in till byn och bara ’okej, här finns bara ett Ica och en pizzeria, här skulle man kunna göra någonting’. Jag kan bara tänka mig vad jobbigt det måste vara att hanka sig fram i Stockholm där det är svinmycket konkurrens och så mycket folk. Jag tycker det är skönt att vara lite mer fri.

Flera återkommande gäster

Några av gästerna återkommer i ett par olika avsnitt då de (förstås) kan tillföra perspektiv på flera områden. Förutom de ovan nämnda musikerna, så återkommer exempelvis även författaren och kulturjournalisten PO Tidholm och fädbodbrukaren och hantverkaren Täpp Lars Arnesson. Det känns fint att de får lite mer utrymme.

I det åttonde avsnittet bjuder Emma Knyckare på guldkorn och extramaterial från de tidigare programmen. För den som är lite rastlös, som jag, kan det ge en sammanfattning av hela serien på en knapp halvtimme, men jag rekommenderar ändå att lyssna på alla i sin helhet, från programseriens början eller i den ordning som känns bäst. Jag upptäckte att även de avsnitt där jag först tänkte att ”ja men detta kan jag”, tillförde många nya intressanta tankar och vinklar.

Samtliga avsnitt går att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV