Höjd bensinskatt, en satsning på att minska det digitala utanförskapet – och tvång på munskydd i kollektivtrafiken. Det är några av insatserna som professorerna Lars Hultkrantz och Amy Loutfi vill se när Sverige tar sig ur coronakrisen.
För att komma vidare efter coronakrisen behöver samhället ställa om de tillfälliga krisåtgärderna till långsiktiga insatser. Det var budskapet när Stockholms handelskammares omstartskommission presenterade sina tankar om framtiden i en livesändning på nätet på måndagen.
Infrastruktur- och trafikexpert Lars Hultkrantz, professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan, belyste det faktum att antalet resor i kollektivtrafiken har minskat i storstadsregionerna, samtidigt som fler tar bilen.
– Det fungerar inte att alla ska åka bil till jobbet, sa han i ett pressmeddelande.
Kollektivtrafiken enda alternativet i staden
Han föreslår en höjning av skatterna på drivmedel – en insats som på kort sikt främst drabbar glesbygdsbor, men som på längre sikt inte får samma betydelse när elektrifieringen kommit längre.
– I det långa loppet gynnar det människor som bor utanför storstadsområdena.
Enligt Lars Hultkrantz är kollektivtrafiken den enda hållbara masstransporten för regionpendling i storstadsregionerna, och därför måste den kunna klara många resenärer även under epidemier. Han föreslår bland annat förbättrad ventilation och krav på munskydd i kollektivtrafiken.
Bra internet en mänsklig rättighet
Amy Loutfi, professor i informationsteknologi lyfte fram vikten av digitaliseringen.
– Nu behöver digitaliseringen bli plan A – vi kommer inte fullt återgå till hur det var innan.
Amy Loutfi vill att bibliotek ska få i uppgift att utveckla tjänster för att minska det digitala utanförskapet, och att det erbjuds omskolning och vidareutbildning på områden som artificiell intelligens, cybersäkerhet och digitalisering.
Hon anser att bra internetuppkoppling är en mänsklig rättighet för att kunna delta fritt i samhället. I och med utbyggnaden av 5G-tekniken vill hon därför att man skrotar den kostsamma fibersatsningen på landsbygden, och istället ser till att internet med bra prestanda blir tillgängligt i hela landet – oavsett om det är trådlöst eller via fiber.