Radar

Årets final för Funkisfestivalen visas live på Youtube

Felicia Kamsvåg, 2014 års vinnare, från Sollentuna.

Den 24 augusti är det för tionde året i rad final för Funkisfestivalen, en musikfestival som med inspiration av Melodifestivalen låter artister tävla i en rad lokala deltävlingar där vinnarna sedan gå vidare. I år blir dock finalen helt digital, alla framträdande filmas i förväg och sänds via Youtube på festivalens egen kanal.

Funkisfestivalen är Sveriges största sångtävling för personer med funktionsnedsättning inom LSS och arrangeras av Föreningen Funkisglädje.
Huvudsyftet med festivalen är att så många som möjligt ska få stå på en scen, och uppträda utifrån sin egen nivå. Föreningen vill också riva bort flera av de hinder som finns för målgruppen att synas och ta plats i kulturlivet.

De 20 artisterna som tagit sig till årets final – bland de flera hundra som ställt upp under året – tävlar med allt från ballader, dansband, rock och kärlekssånger, både i form av egenskrivna låtar och covers. De kommer att bli professionellt inspelade och filmade inför finalen tillsammans med en sex-mannaorkester och bakgrundskör.

– Hela bandet spelar vanligen med de största stjärnorna i Sverige, och varje år ber de att få vara med och spela på Funkisfestivalen också, säger kapellmästare Per-Ove ”Knappen” Stålknapp, i ett pressmeddelande.

Moises Rumie, 2019 års vinnare av Funkisfestivalen med låten "Heaven"
Moises Rumie, 2019 års vinnare av Funkisfestivalen med låten "Heaven". Foto: Foto f'ralla

Föreningen skriver på sin hemsida:
”Framför allt vill vi framhålla att alla är vinnare! Det är egentligen vägen fram till finaler som är målet. Under den tid det tar att öva på sin låt med sång, eventuella rörelser, samspelet med andra artister, kanske delta i en studiecirkel där detta görs, stärker artisten som person.”

Tre programledare kommer att presentera bidragen i år; Linda Bengtzing, känd artist som tidigare varit konferencier för Funkisfestivalen på Cirkus, Sebastian Ögren, som själv varit med i finalen i Funkisfestivalen tidigare  och Donna Magnusson som bland annat har uppträtt i Funkisfestivalens pausprogram. Precis som i den stora Melodifestivalen utses en slutlig vinnare av en jury och genom tittarröster.

Funkisfestivalen 2020 sänds live på Youtube den 24 augusti.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV