Radar

Antibiotika riskfaktor för tarmsjukdom

Antibiotikaanvändning pekas ut som en riskfaktor för inflammatorisk tarmsjukdom, enligt en ny studie vid Karolinska institutet.

Antibiotika, framför allt bredspektrumsantibiotika, kan innebära en ökad risk för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och undergrupperna ulcerös kolit och Crohns sjukdom, visar en ny stor studie vid Karolinska institutet och Harvard Medical School.

– Vår studie bidrar med ytterligare en pusselbit och utgör ännu en anledning till att undvika antibiotikaanvändning i onödan, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, samt professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Cirka 24 000 patienter med IBD deltog i studien, 16 000 med ulcerös kolit och 8 000 med Crohns sjukdom. Dessa jämfördes med 28 000 syskon och 117 000 kontrollpersoner.

Tidigare antibiotikakonsumtion var förknippat med en fördubblad risk för IBD, jämfört med ingen antibiotikaanvändning alls, enligt forskarnas resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV