Radar

V avvisar Migrationskommitténs förslag

Vänsterpartiets företrädare i Migrationskommittén anser att Migrationskommitténs förslag leder till sämre asyllagstiftning.

Vänsterpartiet avvisar med några få undantag Migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället förordar partiet en återgång till den gamla utlänningslagen som var mer generös. Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv.

Enligt direktiven från regeringen skulle kommittén ta fram en migrationspolitik som ska vara långsiktigt hållbar, human och rättssäker. Det svenska regelverket ska inte väsentligen avvika från andra EU-länder.

Men kommittén har i stället tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt utifrån argumentationen att lagstiftningen inte väsentligen avviker från de övriga nordiska länderna, anser Höj Larsen.

– Jämförelser med de nordiska länderna nämns överhuvudtaget inte i direktiven. Det är något kommittén själv hittat på. Det är också en jämförelse som leder fel då varken Norge eller Danmark omfattas av samma EU-lagstiftning som Sverige, konstaterar hon.

Vänsterpartiet avvisar förslaget om att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel. Det leder till ökade kostnader för både staten och de asylsökande, samt till sämre integration. Partiet avvisar också kommitténs förslag på försörjningskrav för anhöriginvandring. Om det ska införas måste kraven vara mycket lägre och med tydliga undantag. Vänsterpartiet avvisar också de krav på försörjning, kunskaper i språk och samhällskunskap som föreslås för att få permanent uppehållstillstånd.

Enligt Christina Höj Larsen innebär kommitténs förslag ett paradigmskifte i hur man sett på rättigheter i Sverige.

– Där vi tidigare sett rättigheter som en nyckel till integration som ska öppna upp dörrar för oss alla, är detta förslag en del av ett skifte mot att betrakta rättigheter i samhället som belöningar vissa kan få om de mot alla odds lyckas ta sig igenom dessa stängda dörrar, konstaterar Christina Höj Larsen.