Radar

Skogsjordbruk i Etiopien prisas i Sverige

Ariana Yuen, längst till höger i främre raden, får ta emot en prissumma på 20 000 kronor för sitt arbete med att odla och sälja ätbara produkter från den etiopiska skogen.

Det svenska hållbarhetspriset Win Win Youth Award går i år till 30-åriga Ariana Yuen, med projektet Forested Foods, en etiopisk organisation vars drivkraft är att bevara skog och skapa rättvisa för skogsbaserade samhällen.

– Vi är ödmjuka och tacksamma över att få motta denna utmärkelse för Forested Foods arbete för en mer hållbar värld där människan och planeten kan leva i harmoni. Årets tema, biologisk mångfald, är kärnan i det vi gör, säger Ariana Yuen, som får ta emot en prissumma på 20 000 kronor för sitt arbete.

Forested Foods arbetar genom holistiska metoder med att odla, bearbeta och marknadsföra ätbara produkter som kommer från den etiopiska skogen. Samtidigt främjas lokala jordbrukare som på ett hållbart sätt odlar och förädlar till exempel honung, kryddor och frukt.

– Istället för att fokusera på de skrämmande effekterna av klimatförändringar vill vi synliggöra det fantastiska utbud som naturen har att erbjuda, säger Ariana Yuen.

Skogen har minskat drastiskt

I början av 1900-talet täckte skogen ungefär en tredjedel av Etiopiens yta, men har minskat drastiskt till att idag endast utgöra fyra procent av ytan.

Win Win Youth Award har funnits sedan 2018 och lyfter fram unga aktörer som gör avtryck i kampen för den biologiska mångfalden. Över 350 nomineringar från hela världen var med och tävlade om utmärkelsen i år.

Ahmed Al-Qassam, jurymedlem för priset säger så här om årets pristagare:

– Forested Foods har visat att det går att bygga starka lokalsamhällen i kombination med en agroekonomi, som bidrar till att de lokala bönderna får bättre betalt samtidigt som det gynnar den biologiska mångfalden. Som årets pristagare hoppas vi att Forested Foods inspirerar och uppmuntrar andra att följa deras goda exempel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV