Radar

Pandemin ger konsekvenser på folkhälsan i flera år

SKR försöker nu hitta de områden som är särskilt viktiga att prioritera i kölvattnet på pandemin.

I kölvattnet på pandemin kommer svenskarnas hälsa att påverkas under flera år. Sveriges kommuner och regioner försöker nu hitta de områden som är extra viktiga att prioritera, så att följdverkningarna ska bli så små som möjligt.

I mitten av juni presenterade Folkhälsomyndigheten en rapport om vilka följder coronapandemin kan få på folkhälsan i stort. I rapporten nämnde myndigheten bland annat svårigheter att klara skolan, ökad arbetslöshet, ohälsosamma levnadsvanor, oro och ensamhet hos äldre samt ökad risk för isolering och våld i hemmet.

Med hjälp av rapporten har nu Sveriges kommuner och regioner (SKR) påbörjat arbetet med att försöka identifiera områden som är särskilt viktiga att prioritera för att välfärden, även fortsättningsvis, ska fungera så bra som möjligt.

”Vi kommer att leva med konsekvenserna för hälsan av covid-19 under flera år, oavsett de beslut vi fattar i dag. Om vi vill uppnå möjligheter till en bättre hälsa gäller det att fatta rätt beslut. Det var förstås ett faktum redan innan covid-19-pandemin. I dag är det en nödvändighet”, skriver organisationen på sin hemsida.

SKR konstaterar också att de med mer utsatta sociala och ekonomiska förhållanden kommer att drabbas i högre grad än andra. Därför riskerar också hälsoskillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper att öka.