Ikea-möbler tillverkas av illegalt avverkad skog i Ukraina
Copyright © Mediehuset Grönt AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Sofia Härén
Publicerad 2020-08-11
RadarIkeas FSC-certifierade möbler är tillverkade av trä från skogar som avverkats illegalt i Ukraina. Detta enligt en undersökning utförd av den brittiska organisationen Earthsight.
Det handlar bland annat om de storsäljande stolarna ”Ingolf” och ”Terje”, som är tillverkade av bokträ från illegalt avverkade skogar i Karparterna i Ukraina. I dessa skogar finns många hotade arter, bland annat lodjur och björn.
Ikea är världens största inköpare av träråvara, enligt Earthsight. Under 2019 gick 21 miljoner kubikmeter timmerstockar till produktionen och enligt beräkningar avverkades ett träd per sekund.
Företagets förbrukning av träråvara ökar ständigt, varje år går det åt 1,8-2,5 miljoner fler träd än året innan, enligt Earthsight. För att kunna producera och leverera billiga varor är Ikea beroende av illegalt timmer från skogar i östra Europa och i Ryssland.
Enligt föreningen Skydda skogen, som har engagerat sig mot Ikeas skövlingar tidigare, har Ikeas verksamhet i dessa länder alltid kantats av skandaler.
Ikea förlitar sig på Forest Stewardship Council (FSC) som certifierar träet som hållbart men enligt Skydda skogen har FSC misslyckats med sin certifiering, inte bara i Ukraina utan även i länder som Brasilien, Uganda, Kongo, Peru, Ryssland och Rumänien, där träet avverkas illegalt men säljs som hållbart med FSC stämpel.
I en skriftlig kommentar till LFT angående Earthsights undersökning svarar Arvid Stigland på Ikeas presstjänst att de ”välkomnar rapporter från icke-statliga organisationer och tar dem på mycket stort allvar”.
”Vi har omedelbart börjat undersöka anklagelserna och kommer att fortsätta arbeta med Earthsight” […] ”Ikea delar oron över att Ukraina står inför många utmaningar som rör ansvarslös skogsförvaltning, olaglig avverkning och korruption”, skriver Arvid Stigland.
Han uppger vidare att Ikea använder mindre än en procent av det totala virket som utvinns i Ukraina, och det utgör mindre än en procent av Ikeas globala inköp.
Efter Earthsight-rapporten 2018 initierade företaget oberoende revisioner som inte kunde identifiera något olagligt trä i deras leveranskedja. Efter Earthsights senaste rapport har de begärt en tredjepartsrevision av deras leveranskedja för trä i Ukraina.
Trots anklagelserna uppger Arvid Stigland att Ikea kommer att fortsätta använda FSC-märkningen, eftersom de anser att det är den mest trovärdiga globala skogscertifieringen som finns.