Radar

Illegalt avverkad skog till Ikeas trästolar

Globalt säljs tiotusentals stolar i Ikeas varuhus av FSC-certifierat trä som avverkats illegalt.

Trots att Ikea har hållbarhetsmärkningen FSC på sina möbler visar en undersökning av den brittiska organisationen Earthsight att företaget använder trä från illegalt avverkade skogar i Ukraina.

Ikeas enorma produktion av billiga möbler gör dem till den globalt största inköparen av trä. Det leder bland annat till att företaget köper illegalt timmer från skogar i östra Europa och Ryssland, uppger föreningen Skydda skogen, som även tidigare har uppmärksammat Ikeas affärsmetoder. Enligt föreningen har Ikeas verksamhet länge varit problematisk i dessa länder, och detta sker även länder i som Brasilien, Uganda, Kongo, Peru, Ryssland och Rumänien.

Certifieras som hållbart

Ikeas stolar av bokträ vid namn ”Terje” och ”Ingolf”, är exempel på produkter som är tillverkade av det illegalt avverkade timret från Ukraina.

Företaget använder miljömärkningen Forest Stewardship Council (FSC) som ska garantera att träet är hållbart producerat men enligt Skydda skogen har FSC i flera fall misslyckats med sin certifiering, då träet avverkas illegalt men ändå säljs med FSC-märkning.

Ikea undersöker anklagelserna

I en skriftlig kommentar till LFT angående Earthsights undersökning svarar Arvid Stigland på Ikeas presstjänst att de ”välkomnar rapporter från icke-statliga organisationer och tar dem på mycket stort allvar”.

”Vi har omedelbart börjat undersöka anklagelserna och kommer att fortsätta arbeta med Earthsight” […] ”Ikea delar oron över att Ukraina står inför många utmaningar som rör ansvarslös skogsförvaltning, olaglig avverkning och korruption”, skriver Arvid Stigland.

Han uppger vidare att Ikea använder mindre än en procent av det totala virket som utvinns i Ukraina, och det utgör mindre än en procent av Ikeas globala inköp.

Fortsätter med FSC-certifieringen

Efter Earthsight-rapporten 2018 initierade företaget oberoende revisioner som inte kunde identifiera något olagligt trä i deras leveranskedja. Efter Earthsights senaste rapport har de begärt en tredjepartsrevision av deras leveranskedja för trä i Ukraina.

Trots anklagelserna uppger Arvid Stigland att Ikea kommer att fortsätta använda FSC-märkningen, eftersom de anser att det är den mest trovärdiga globala skogscertifieringen som finns.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV