Radar

Stort klimatrådslag på Färnebo folkhögskola i helgen

Lars Igeland har tagit initiativ till klimatrådslaget Grön rättvis nystart som äger rum på Färnebo folkhögskola i helgen, men det går också bra att delta på distans.

Hallå där Lars Igeland, lärare på Färnebo folkhögskola och initiativtagare till klimatrådslaget Grön rättvis nystart, som kommer att äga rum i helgen.

Berätta vad som kommer hända under helgen!

– Vi kommer att arrangera ett rådslag om en Green New Deal och vad en sådan skulle kunna innebära, tillsammans med Jordens vänner, Klimataktion och Klimatriksdagen. Man kommer att kunna delta både här på skolan eller hemifrån via videolänk. Men vi kommer dessutom ha fyra lokalgrupper i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå som ansluter till rådslaget gemensamt. Så det är lite av ett experiment. Men det är jättekul att intresset är så stort. Vi har över hundra personer som har anmält sig så det här blir det största som vi har anordnat på många år.

– Det här är egentligen frågor som vi har diskuterat länge men det har blivit ett nytt fokus på det nu när både Jeremy Corbyn i Storbritannien, Bernie Sanders i USA och till och med EU har lyft det. Hur skulle en green new deal kunna se ut i Sverige? Jag tror att det är jättebra för folkrörelserna att få tillfälle att diskutera det och därför har vi bjudit in ganska brett till det här rådslaget.

Vad är dina tankar om den Green New Deal som har antagits inom EU?

– Jag befarar att det som vanligt när EU gör något riskerar att bli ganska urvattnat.  Dock är det bra att de tar upp det här spåret, men det måste ju också fyllas med bra innehåll. Det satsas enorma belopp just nu på att få hjulen att rulla, inte minst på flyget tyvärr.

Om det skulle bli en svensk ny grön giv, vad anser du i sådana fall är viktigt att den innehåller?

– Till att börja med måste det vara slut på alla subventioner till fossila satsningar. Sen tror jag också att det behövs stora satsningar på kollektivtrafik, solenergi och egen matproduktion. Corona har ju som tur är väckt ett intresse för att få en inhemsk matproduktion.

– Men det är just de här frågorna vi ska diskutera under helgen och jag vill inte föregå vad vi ska komma fram till. Dock är det väldigt viktigt att det går snabbt och att sker på ett rättvist sätt. Omställningen får inte missgynna landsbygden eller de fattiga i samhället.

Många talar om att coronapandemin kan bli en möjlighet för oss som samhälle att ställa om, vad tror du – kommer det att bli några bestående förändringar eller kommer vi att återgå till ”business as usual”?

– Allt beror på vilket folkligt tryck det är. Det finns tyvärr starka lobbykrafter inom flyg- och fossilindustrin och därför är det så viktigt att vi trycker på från andra sidan. Men inget är förutbestämt, allt beror på människors förmåga att förena sig. Jag ser det här rådslaget som en möjlighet att diskutera hur vi ska organisera oss.

Vad är dina förhoppningar att helgens samtal ska leda fram till?

– På två dagar skapar vi inte en plan, däremot kan vi väcka intresse och knyta kontakter inför det kommande året. Klimataktion har tagit fram ett underlag för en akutplan och som de kommer presentera som en möjlig väg framåt.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter