Radar

Stort klimatrådslag på Färnebo folkhögskola i helgen

Lars Igeland har tagit initiativ till klimatrådslaget Grön rättvis nystart som äger rum på Färnebo folkhögskola i helgen, men det går också bra att delta på distans.

Hallå där Lars Igeland, lärare på Färnebo folkhögskola och initiativtagare till klimatrådslaget Grön rättvis nystart, som kommer att äga rum i helgen.

Berätta vad som kommer hända under helgen!

– Vi kommer att arrangera ett rådslag om en Green New Deal och vad en sådan skulle kunna innebära, tillsammans med Jordens vänner, Klimataktion och Klimatriksdagen. Man kommer att kunna delta både här på skolan eller hemifrån via videolänk. Men vi kommer dessutom ha fyra lokalgrupper i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå som ansluter till rådslaget gemensamt. Så det är lite av ett experiment. Men det är jättekul att intresset är så stort. Vi har över hundra personer som har anmält sig så det här blir det största som vi har anordnat på många år.

– Det här är egentligen frågor som vi har diskuterat länge men det har blivit ett nytt fokus på det nu när både Jeremy Corbyn i Storbritannien, Bernie Sanders i USA och till och med EU har lyft det. Hur skulle en green new deal kunna se ut i Sverige? Jag tror att det är jättebra för folkrörelserna att få tillfälle att diskutera det och därför har vi bjudit in ganska brett till det här rådslaget.

Vad är dina tankar om den Green New Deal som har antagits inom EU?

– Jag befarar att det som vanligt när EU gör något riskerar att bli ganska urvattnat.  Dock är det bra att de tar upp det här spåret, men det måste ju också fyllas med bra innehåll. Det satsas enorma belopp just nu på att få hjulen att rulla, inte minst på flyget tyvärr.

Om det skulle bli en svensk ny grön giv, vad anser du i sådana fall är viktigt att den innehåller?

– Till att börja med måste det vara slut på alla subventioner till fossila satsningar. Sen tror jag också att det behövs stora satsningar på kollektivtrafik, solenergi och egen matproduktion. Corona har ju som tur är väckt ett intresse för att få en inhemsk matproduktion.

– Men det är just de här frågorna vi ska diskutera under helgen och jag vill inte föregå vad vi ska komma fram till. Dock är det väldigt viktigt att det går snabbt och att sker på ett rättvist sätt. Omställningen får inte missgynna landsbygden eller de fattiga i samhället.

Många talar om att coronapandemin kan bli en möjlighet för oss som samhälle att ställa om, vad tror du – kommer det att bli några bestående förändringar eller kommer vi att återgå till ”business as usual”?

– Allt beror på vilket folkligt tryck det är. Det finns tyvärr starka lobbykrafter inom flyg- och fossilindustrin och därför är det så viktigt att vi trycker på från andra sidan. Men inget är förutbestämt, allt beror på människors förmåga att förena sig. Jag ser det här rådslaget som en möjlighet att diskutera hur vi ska organisera oss.

Vad är dina förhoppningar att helgens samtal ska leda fram till?

– På två dagar skapar vi inte en plan, däremot kan vi väcka intresse och knyta kontakter inför det kommande året. Klimataktion har tagit fram ett underlag för en akutplan och som de kommer presentera som en möjlig väg framåt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV