Radar

Protester på Beiruts gator – flera skadade

Kravallpolis använde tårgas mot demonstranter i Beirut, Libanon.

Sorg och chock har vänts till vrede i Beirut där libaneser i torsdags kväll samlades för att protestera mot regeringen. Libanesisk kravallpolis använde tårgas för att skingra demonstranterna i centrala Beirut.

Runt 150 människor dog, tusentals skadades och mer än halva Beirut förstördes när ett lager med ammoniumnitrat exploderade i tisdags. Myndigheterna hade varnats om faran med att ämnet förvarades i hamnen utan att agera.

Den katastrofala explosionen ses av många som ännu ett bevis för landets oförmåga att få ett slut på korruptionen och den djupa ekonomiska kris som Libanon befinner sig i och som har kastat miljoner människor in i fattigdom.
Enligt den statliga nyhetsbyrån NNA hade demonstranter under torsdagen bland annat tänt eld på föremål, plundrat affärer och kastat sten mot polisen. NNA uppger också att flera demonstranter skadades.

En större regimkritisk protest planeras på lördag.

"Det är nog nu"

Dödssiffran i Beirut har stigit dag för dag sedan explosionen och den väntas klättra än högre allt eftersom hjälparbetare gräver sig fram genom rasmassor och bråte. Hjälp har strömmat in från olika länder och frivilliga libaneser från andra delar av landet har också rest till Beirut för att hjälpa till.

Ryska rymdmyndigheten Roscosmos sattellitbilder på Beirut före och efter explosionen som ödelade ett stort område kring hamnen
Ryska rymdmyndigheten Roscosmos sattellitbilder på Beirut före och efter explosionen som ödelade ett stort område kring hamnen. Foto: ROSCOSMOS/TT

Ilskan märks även bland dem som letar efter döda.

– Vi kan inte ta det här längre. Det är nog nu. Hela systemet måste skrotas, säger 30-årige Mohammad Suyur.

Flera i hamnen gripna

En utredning har tillsatts för att undersöka vad som hände i hamnen och vem som bär ansvaret och president Michel Aoun har utlovat hårda straff för de skyldiga.

I torsdags förhördes över 18 personer som arbetar inom tullen, hamnen eller med underhållet av lagerlokalen, enligt Fadi Akiki, domare och representant för regeringen.

– 16 personer har frihetsberövats som en del av utredningen, säger Akiki till NNA.

Hamnchefen Hassan Koraytem är en av de gripna, uppger lokala medier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV