Radar

Nytt räddningsfartyg på Medelhavet lämnar snart hamn

Hjälporganisationen Sea-Watch under en räddningsinsats på Medelhavet i januari med fartyget Sea-Watch 3.

Under början på 2020 har antalet människor som försökt ta sig från Libyen över Medelhavet ökat kraftigt – med över 100 döda eller saknade i juni – och nu ska de två hjälporganisationerna Sea-Watch och Läkare utan gränser inleda ett samarbete för en ny sök- och räddningsinsats. 

EU-länder hänvisar nu till covid-19-pandemin för att hindra sök- och räddningsinsatser för migranter på Medelhavet. Detta trots att antalet personer som försökt lämna Libyen via Medelhavet har fyrdubblats under det första kvartalet 2020 jämfört med året innan, meddelar Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

Det nya fartyget Sea-Watch 4 är ett tidigare forskningsfartyg och har köpts med hjälp av donerade medel från bland annat organisationen United4Rescue. Det startade som ett initiativ av protestantiska kyrkan i Tyskland i december men organisationen har sedan vuxit utanför kyrkan och har nu över 500 medlemmar.

– Sea-Watch 4 och den breda alliansen som står bakom det är civilsamhällets enhälliga svar på EU:s rasistiska politik som hellre låter människor drunkna än nå europeiska stränder, säger Philipp Hahn, projektledare för Sea-Watch 4, i ett pressmeddelande.

– Det är en symbol för solidaritet med migrerande människor och en tydlig signal till EU, att trots alla deras ansträngningar att stoppa oss, så kommer vi inte sluta med räddningsinsatserna. 

Fartyget beräknas lämna hamnen i Spanien senare i augusti.

Pandemin som skenargument

Under juni månad rapporterades minst 101 personer som döda eller saknade på Medelhavet, enligt Missing Migrants, och i Libyen utsätts flyktingar, migranter och asylsökande fortfarande för våld och tortyr.

– Ingen ska behöva drunkna på Medelhavet. Ingen ska behöva utstå tortyr och lidande. Som medicinsk humanitär organisation har vi på Läkare Utan Gränser självklart sett vilka utmaningar som den pågående pandemin innebär. Men samtidigt är det tydligt att flera av EU:s medlemsländer bara använder covid-19 som skenargument för att driva igenom sin hänsynslösa migrationspolitik, säger Oliver Behn, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser.

Organisationen deltar med fyra sjukvårdspersonal, inklusive en läkare och barnmorska.

"Absurda anklagelser"

Tidigare i veckan rapporterade hjälporganisationen Sea-Watch att alla civila räddningsfartyg nu dessutom hålls kvar i europeiska hamnar baserat på anmärkningar på brister i säkerhet- och miljöföreskrifter. En strategi som italienska myndigheter nu använt sig av i flera år.

– Anklagelserna är absurda. Medan människor drunknar, anklagas vi för att ha för många flytvästar ombord. Det är en skandal att medlemsländer i Europeiska unionen har misslyckats med att stödja de sydeuropeiska länderna. Lösningen på bristen av EU-stöd till Italien kan dock inte vara de senaste trakasserierna av civila hjälporganisationer, utan en omedelbar implementering av en europeisk migrationspolicy baserad på solidaritet, säger Marie Naass på Sea-Watch, i ett pressmeddelande.

Organisationen skriver att bristen på räddningsinsatser inte avskräcker människor från att försöka göra den farliga överfarten, det bara ökar riskerna de utsätts för.

De tre drabbade sjöräddningsorganisationerna Sea-Eye, Sea-Watch och SOS Mediteranee uppmanar europeiska myndigheter att omedelbart släppa fartygen så att de kan fortsätta sin verksamhet och att myndigheterna tar ansvar för den humanitära krissituationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV