Zoom

Kreativt återbruk på Munkfors konstgalleri

Metallskulpturerna "Svart hål" och "Shamanens tunga" av Magnus Mellgren.

På Laxholmen Kulturhus i Munkfors presenterar just nu ett 20-tal skapande människor sin konst på temat återbruk i sommarutställningen RecycleArt 2020. Ämnet ligger rätt i tiden och besökarna har strömmat till som aldrig förr. En av de medverkande är metallskulptören Magnus Mellberg som hämtar inspiration från bland annat Tivedens skogar.

För femte året i rad, ansvarar konstnären och poeten Hans Westlund för sommarutställningen. Han är mer än nöjd över det stora intresset.

– Utställningen har slagit publikrekord i år! Jag vet inte om det beror på temat, men det är ju mer aktuellt än någonsin. Jag tänkte inför valet av ämne att det är en bra tid nu att göra återvinningskonst.

Hans Westlund framför sitt konstverk "Inspirerad av Bob Dylan"
Hans Westlund framför sitt konstverk "Inspirerad av Bob Dylan". 

Utställningen vänder sig inte bara till dem som vill betrakta konst. Barnen har sin skaparhörna, där de kan tänka och tillverka enligt återbrukets principer.

– Vi hade två flickor här som gjorde Barbie-kläder av ketchupflaskor.

Återbruk en självklarhet

Det var inte svårt att hitta intresserade konstnärer till årets utställning när Hans Westlund ringde runt och ställde frågan.

– Ungefär hälften av dem höll redan på med återvinningskonst. För den andra halvan, var det nytt.

BILDSPEL 1/3: "Elin Wägner" av Susanne Lovén. "Höstfält I - Nalle på tork" av Margaretha Jönsson Wickberg. "Fullfjädrad" av Adam Hedin. "Inspirerad av Bob Dylan" av Hans Westlund. Foto:
BILDSPEL 2/3: "Cadillac -59. 6 windor" målad på trasmatta (2016) av John Lundqvist.<br> "Inspirerad av Jim Morrison" av Hans Westlund. Foto:
BILDSPEL 3/3: "Skriet" av Adam Hedin. Foto:
Öppna i helskärm
1 / 3

Hans Westlund gav alla konstnärer temat för sommaren, resten har varit upp till dem. De har varit fria att tolka det som de har velat. Det har resulterat i konst gjord av bland annat trä, textil och sönderklippta ölburkar eller en blandning av olika material. Uttrycksformerna spänner mellan collage och jättestora skulpturer. Även klassiskt måleri finns representerat. Och naturligtvis bidrar även Hans Westlund med egna recyklade alster.

– Jag har helt enkelt målat över gamla tavlor.

Själv tycker Hans Westlund att återbruk är en självklarhet.

– Man ska använda det man kan använda. Det är bra både för miljön och plånboken.

Känsla för materialet

Margareta Sjödin, före detta skådespelerska och tidigare bosatt i USA, är också representerad på årets sommarutställning. Hon har en egen sektion där hon visar sina alster tillverkade av sådant som blivit kvar i askan och elden efter de stora bränderna i Los Angeles 1992.

Eld är ett element även i Magnus Mellgrens skapande. Han har jobbat med järn och svets i över 30 år och ställer ut 17 skulpturer på RecycleArt 2020.

– Som barn satt jag och ritade hela tiden men det var rörmokare jag blev. Jag jobbade i det yrket i 20 år tills jag gick i väggen. En vän tog med mig till Konstnärernas Kollektivverkstad i Värmland och jag kände direkt att jag hade skapandet i händerna.

Magnus Mellgren arbetar främst med metall som konstform
Magnus Mellgren arbetar främst med metall som konstform. Till vänster ses hans konstverk "Skarv". Foto: Privat

Nu, tio år senare, frågar besökare på Magnus Mellgrens utställningar hur han bär sig åt. Han menar att rörmokeriet har gett honom en känsla för materialet.

– Metall är min grej! När jag tittar på ett järn, vet jag exakt var jag ska böja det. Det är inte magi, det är kunskap.

"Vill fortsätta på rätt väg"

Även fantasin spelar roll. När Magnus Mellgren hittar saker ute, ser han former och strukturer som inspirerar honom.

– Stenar, bronsslagg, drivved… Jag har en stor kärlek till den vilda naturen, inte minst Tiveden som jag kommer från. Att vara i skogen är andligt för mig. Där finns starka krafter och energier.

När Magnus Mellgren fick frågan om att vara med på utställningen för andra året i rad, tvekade han aldrig på svaret.

Skulpturerna "Troll" och "Naturen Dramatiskt" av Magnus Mellberg
Skulpturerna "Troll" och "Naturen Dramatiskt" av Magnus Mellberg. Foto: Privat

– Intresset för recycling har alltid funnits. Jag tar vara på allt och det är naturligt, jag tänker inte att ”nu ska jag återvinna”. Jag plockar också upp skrot för att inte djuren ska skada sig på det. Nu när det blir tydligt att vi inte kan leva som vi gör, vill jag fortsätta på rätt väg. Jag är stolt över att 98 procent av det jag har skapat är recycle.

Stärks av möten

Skapandet är inte bara lustfyllt utan även en kamp, inte minst ekonomiskt.

– Mötena med människorna stärker mig. Till exempel när en vän lade ut foton av min konst på Instagram för ett tag sedan. Och nu alla positiva reaktioner på sommarutställningen.

Magnus Mellgrens nästa projekt är att samverka konstnärligt med flickvännen, som är poet. Men än pågår sommarutställningen på Laxholmen i Munkfors, där naturen får en andra chans.

Mer information:

Utställningen RecycleArt pågår till och med den 15 augusti.
Öppettider torsdag–söndag klockan 11.00–17.00. Läs mer på Visit Munkfors hemsida eller på Laxholmen kulturhus Facebooksida.
Hans Westlund, utbildad i teckning och måleri vid Geijerskolan 2000-2002. Fick 2018 Englund-stipendiet av Munkfors kommun för sina insatser för bygden. Se mer på hans Instagram.
Magnus Mellgren, medlem i Värmlands Konstnärsförbund och Konstnärernas kollektivverkstad Värmland. Se mer på hans hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV