Radar

Potatisskal ökar chanserna för ålgräs att rota sig

Potatisskal kan vara användbart till mycket.

Ålgräs är viktiga för att den biologiska mångfalden i haven ska fungera eftersom de stabiliserar havsbotten, förbättrar vattenkvalitén och tar upp näring och kol ur vattnet. Nu visar forskning att ett nät gjort av potatisskal kan öka chanserna för att ålgräset ska rota sig betydligt.

Det är en internationell forskningsgrupp, där bland annat forskare från Göteborgs universitet ingår, som har gjort försök med potatisskalsnäten och de har gett oväntat positiva resultat.

– Nära nog hundra procent av nyplanteringarna överlevde, säger Eduardo Infantes vid Kristinebergs marina forskningsstation och en av forskarna i gruppen i ett pressmeddelande.

Kvadratmeterstora nät

Forskarna har konstruerat kvadratmeterstora nät som de har placerat i sediment på ålgräsängar och i tidvattenområden. Det som näten gör är att de hjälper till att skydda bottnarna från påverkan av strömmar, vågor och tidvatten och därmed får ålgräset större möjlighet att rota sig.

Men förutom att de rotade sig kunde man också se att ålgräsen förökade sig mer än vid en vanlig återplantering.

– Plantering utan nät kan fungera i vikar med liten vågexponering, men plantering i vågutsatta områden kan vara utmanande och där kommer näten att göra restaureringar mer framgångsrika, säger Eduardo Infantes.

Eftersom näten är gjorda av något så enkelt som potatisskal bryts de ner efter ett tag och botten blir helt återställd.

Kan skydda kuster från erosion

Hittills har man gjord försök vid Sveriges västkust, i Västindien och på tidvattenområden utanför Nederländerna och Florida. Nästa steg blir att testa metoden i områden där kusterosionen är problematisk, exempelvis Skåne.

– Där kan vår metod bidra till att stabilisera sanden så att strandväxter får bättre möjlighet att växa. När de har etablerat sig kommer de att skydda kusten från erosion, säger Eduardo Infantes.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV