Radar

MP kräver nya migrationsförhandlingar

Miljöpartiets representant i Migrationskommittén Annika Hirvonen Falk vill ha nya förhandlingar om flyktingpolitiken i höst.

Regeringen kommer inte att kunna lägga fram en proposition om flyktingpolitiken utifrån Migrationskommitténs arbete som avslutas på fredag. ”Det kommer att behövas nya förhandlingar för att det ska kunna ske”, säger Miljöpartiets representant i kommittén Annika Hirvonen Falk till TT.

Något helhetsförslag från kommittén med en majoritet bakom finns inte. På grund av de hårda motsättningarna kring svensk flyktingpolitik blir resultatet i stället enskilda lagförslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Vissa förslag, som till exempel en ny humanitär skyddsgrund, står S, MP, C, L och V bakom, medan andra förslag som tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav har andra majoriteter.

Det förslag som kommittén kommer att presentera innebär i huvudsak att den tillfälliga lagen blir permanent. Vissa saker blir mer generösa, som en ny humanitär skyddsgrund, andra blir mer restriktiva.

Miljöpartiet kräver nu att det blir fortsatta förhandlingar i höst.

– Vi behöver en helhet som en majoritet eller åtminstone en tillräckligt stor minoritet står bakom, och då kommer det att behövas nya förhandlingar, säger Annika Hirvonen Falk.

Inhuman politik

Hon ser framför sig att det blir förhandlingar mellan regeringen och Centern och Liberalerna. Det är inte mycket i kommitténs förslag som MP är nöjda med.

– I huvudsak blir politiken inhuman. Det är en otroligt kortsiktig politik som är dålig för integrationen, säger hon.

Hon syftar bland annat på tillfälliga uppehållstillstånd och stränga försörjningskrav vid familjeåterförening. Även om det införs en ny humanitär skyddsgrund, så anser MP att den blir för svag.

– Våra invändningar har man inte tagit hänsyn till alls. Sverigedemokraternas röst har vägt dubbelt så tungt. Men jag tror att vi har goda förutsättningar att nå en uppgörelse om en humanitär flyktingpolitik, om andra partier är beredda att sätta sig ned och förhandla, säger Annika Hirvonen Falk.

Svagt intresse

Något större intresse från de andra partierna för fortsatta förhandlingar finns dock inte. Liberalernas representant Fredrik Malm säger till Ekoredaktionen att en migrationspolitik måste förankras mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

Inte heller Socialdemokraterna är nämnvärt intresserade av att gå Miljöpartiet till mötes.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger partiets representant Rikard Larsson till Ekot.

Socialdemokraterna försökte komma överens med Moderaterna i förhandlingar vid sidan av Migrationskommittén, men de samtalen bröt samman.

Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 15 augusti. Den nuvarande, tillfälliga lagen går ut i juni nästa år.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.