Zoom

Ungdomar lyfter viktiga frågor i ny podcast

Minna Alhassani och Abdulsamad Ahmed i studion.

I stadsdelen Adolfsberg i Helsingborg har ett gäng ungdomar, tillsammans med Erikshjälpens Framtidsverkstad, startat en podcast för att lyfta perspektiv som sällan hörs i media. LFT tog ett snack med några av ungdomarna om inspelningen av första avsnittet och hur det är att bo i Adolfsberg.

När jag ringer upp har det gått tre dagar sedan inspelningen av det första avsnittet i podcasten Vi hör er. Några av ungdomarna har samlats tillsammans med projektledaren Nadine Flatt från Erikshjälpen för att lyssna igenom avsnittet och lägga upp det på Youtube.

– Vi tänkte först att vi skulle göra ett event med en artist, men på grund av corona så funkade inte det så vi startade en podcast istället – det är coronavänligt med bara en liten publik på plats och andra kan lyssna på det genom Youtube, säger Nivin Dirawi, en av de sex ungdomar mellan 13 och 17 år som har jobbat med podcasten.

– Vi lät den heta Vi hör er för att visa att vi verkligen lyssnar till ungdomarna som bor här i området och deras åsikter, fortsätter Minna Alhassani.

I första avsnittet pratar de om ungdomskriminalitet och utanförskap tillsammans med den lokale socialdemokratiske politikern Jan Björklund som är ledamot i Beredningen för ett tryggare Helsingborg och Nour Habib, som tidigare varit kriminell men som sedan några år tillbaka driver föreningen Trygg Rätt som hjälper ungdomar ut ur kriminalitet. I avsnittet medverkar även artisterna Kevin Jazz och Saif Alboeidi.

"Man känner sig välkommen i Adolfsberg"

Även om det finns en del kriminalitet i Adolfsberg vill ungdomarna också lyfta fram de positiva sidorna av stadsdelen.

– Jag har bott här i snart fem år och jag kan hålla med om att det var mycket problem tidigare. Inte så att jag skulle beskriva det som dangerous men ändå. Men jag har sett en utveckling här i Adolfsberg att många ungdomar har fått sina röster hörda och jag tror att många har utvecklats, växt upp och börjat tänka på sin framtid. Jag tycker det märks jättemycket. Jag tycker beskrivningen som dominerar i media är väldigt onödig, för man känner sig verkligen jättevälkommen när man kommer till Adolfsberg och man lär känna alla snabbt, säger Minna Alhassani.

Gänget bakom podcasten Vi hör er
Gänget bakom podcasten Vi hör er. Från vänster till höger: Minna Alhassani, Fadek Chaseb, Natalia Ramantanoić, Nivin Dirawi, Ramiza Ramantanoić, Abdulsamad Ahmed. Foto: Erikshjälpen Framtidsverkstad.

– Jag tycker det är jättefint att du säger det. För det är någonting som vi försöker jobba väldigt mycket med i Framtidsverkstaden, att ändra de här fördomarna och den här ensidiga bilden av Adolfsberg som ofta sprids, säger Nadine Flatt.

"Finns både trygghet och otrygghet"

Hon menar att både media och politiker har ett ansvar att lyfta fram positiva saker som händer för att människor från andra stadsdelar inte ska få en alltför negativ bild.

– Det finns trygghet och otrygghet på samma gång. Det finns kriminalitet men också jättemycket gemenskap. Det finns jättefina ungdomar men det finns också en stor brist på aktiviteter för dem. Allt det här kan samexistera och det är viktigt att lyfta båda delarna, men framförallt det positiva, för som Minna sa så är det ett jättemysigt område som vi alla älskar.

Nadine Flatt säger också att Adolfsberg kan kännas lite som en spökstad, särskilt på vintern då det inte händer så mycket ute. Hon hoppas att fler föreningar ska lockas till området både för att det ska bli mer levande men också för att ungdomarna ska få mer saker att göra på fritiden och som förebyggande arbete. Hon nämner bland annat basket och fotbollsturneringar som några aktiviteter som har efterlysts.

Kläddesign och musikworkshops

Erikshjälpens Framtidsverkstad, som är ett projekt som finansieras av Kavlifonden, försöker dra sitt strå till stacken genom att anordna olika aktiviteter i området. Förutom podcasten har de även kläddesign och musikworkshops där de samarbetar med ett skivbolag. De har även en barngrupp och en ledarskapsutbildning med fokus på entreprenörskap för de som är lite äldre. Ungdomarna har dessutom själva målat och fixat iordning den container som podcasten spelas in i.

Nadine Flatt är projektledare på Erikshjälpen Framtidsverkstad och har väglett ungdomarna under arbetet med podcasten
Nadine Flatt är projektledare på Erikshjälpen Framtidsverkstad och har väglett ungdomarna under arbetet med podcasten. Foto: Erikshjälpen Framtidsverkstad

– Allting handlar mycket om områdesutveckling, att tillsammans med ungdomar, föräldrar och barn göra Adolfsberg ännu bättre än vad det redan är, säger Nadine Flatt och tillägger att de hittills har finansiering som täcker två och ett halvt år men att de hoppas att projektet ska bli mer långlivat än så.

"En 12-årig tjej ska inte skriva så"

Både Minna Alhassani och Nivin Dirawi är nöjda med inspelningen av det första avsnittet. I programmet läser de också upp en dikt som två 12-åriga tjejer har skrivit. Dikten heter Framtid och några av raderna lyder: ”Vi ville växa upp i slott / men fick istället höra skott / och mycket gråt när en mamma grät / för sin son gått bort”.

Nivin Dirawi säger att Jan Björklund (S) blev berörd när han fick höra dikten.

– Han sa att en 12-årig tjej ska inte skriva så. De ska inte skriva dikter om våld och kriminalitet. Det är det som har hänt i vårt samhälle, idag är det många ungdomar som skriver dikter om kriminalitet och våld på grund av att de har gått igenom detta. Många tror att alla 12-13-åringar har det bra och leker med sina leksaker som man gjorde förr, men det är inte längre så. Samhället har förändrats. Men ingen lyssnar.

Killar och känslor i nästa avsnitt

Trots att första avsnittet just är avklarat har de redan bestämt vad både avsnitt två och tre ska handla om. I det andra avsnittet kommer det vara fokus på ”killar och känslor”.

– Varför en del tycker att killar inte ska gråta och sådana saker, det är också ett väldigt viktigt ämne, säger Nivin Dirawi.

I avsnitt tre kommer de prata om rasism, ett ämne som ligger Minna Alhassani varmt om hjärtat.

– Jag har själv upplevt rasism. Som en tjej som har sjal på sig har jag fått höra väldigt många arga kommentarer. Det känns verkligen som ett evigt ämne, konstaterar hon.

Avsnitten går att höra på Youtube, kontot heter Vi hör er podcast.