Energi

SVT gör storsatsning på klimatet

Under tre veckor i augusti visar SVT många olika program och filmer på klimat- och miljötema.

Under tre veckor, med start på söndag den 2 augusti, så kommer SVT att fokusera på klimat och miljö med en rad dokumentärfilmer. ”Värmerekorden på Svalbard påminner oss om att klimathotet inte är borta för att världen nu drabbats av en coronapandemi”, säger Henrik Ekman, programinköpare, i ett pressmeddelande.

Rubriken för satsningen är ”Planet under press” och tanken är att filmerna som visas ska spegla klimat- och miljöfrågornas bredd. Några av de teman som tas upp är hur vår klädkonsumtion förgiftar floder i fattiga länder, utarmningen av fågellivet i dagens jordbrukslandskap, de nya miljörörelserna och fossilindustrins försök att mörklägga sanningen.

– Och inte minst den kanske svåraste frågan av alla: Är jorden överbefolkad, säger Henrik Ekman.

Här är alla program som kommer visas:

Planet under press: David Attenborough – Klimatkrisen

Om den globala uppvärmningen fortsätter går vi över tröskeln som kommer att leda till permanent skada. Men vi har möjlighet att stoppa utvecklingen. Av världsledande experter får vi fakta om klimatkrisen och den globala uppvärmningens effekter. Detta är den största utmaningen människan stått inför. Möt Greta Thunberg och David Attenborough, som jämte experter världen över söker läsningen på problemen.
Finns redan på SVT Play (på SVT Play till 18 oktober 2020)

Planet under press: Kalla havens hajar

Vi är vanan vid bilder av vithaj som jagar säl utanför Sydafrika kust, hammarhajar i tropiska vatten eller hajattacker mot surfare i Australien. Men vi har hajar i våra nordliga vatten också. Inte alltid så stora och absolut inte farliga, men både vackra och intressanta. Och hotade.
SVT Play söndag 2 augusti kl 02.00 (på SVT Play till december 2021)
SVT2 måndag 3 augusti kl 20.00

Planet under press: Vart har fåglarna tagit vägen?

På 1960-talet slog miljögifterna ut många fåglar och skapade en tyst vår. Nu är vi där igen. En lång rad fågelarter vi lärt oss älska och ta för givna minskar kraftigt och luften fylls inte längre av deras röster. Men nu är det inte gifterna, nu har hela landskapet blivit fågelfientligt.
SVT Play söndag 2 augusti kl 02.00 (på SVT Play till juni 2023)
SVT2 tisdag 4 augusti kl 18.30

Planet under press: Är jorden överbefolkad?

I den allt intensivare diskussionen om klimatförändringen och massutrotningen av arter finns det en fråga som sällan nämns: att vi människor blir fler. För varje år ska planeten föda en allt större befolkning, vilket kräver jord att odla och marken får naturen släppa till.
SVT Play söndag 2 augusti kl 02.00 (på SVT  i 180 dagar)
SVT1 onsdag 5 augusti kl 20.00

Planet under press: När arterna dör ut

Vid sidan om klimatförändringarna har hotet mot den biologiska mångfalden allt mer seglat upp som den stora miljöfrågan. Experterna talar om den sjätte massutrotningen. Det har alltså inträffat fem massutrotningar tidigare. Vad kan vi lära av dem?
SVT Play söndag 2 augusti kl 02.00 (på SVT Play till december 2022)
SVT1 torsdag 6 augusti kl 18.30

Planet under press: Tigerjägarna

Först var det troféjägarna som ville ha ett tigerskinn på väggen. Sedan kom hotet från traditionell kinesisk medicin där tigern tros ha magiska krafter. Nu har det blivit status att bjuda på tigervin, en vätska där bitarna av tiger fått ligga i blöt. Och det finns gott om handlare som levererar tigrar.
SVT Play söndag 2 augusti kl 02.00 (på SVT Play i 180 dagar)
SVT1 fredag 7 augusti kl 18.30

Planet under press: Nordsjön – att obducera ett hav (1:2)

Fem olika oceaner täcker två tredjedelar av vår planet. I verkligheten hänger allt havsvatten samman och hur det systemeter fungerar påverkar allt liv. Dessvärre är haven i dag på sina håll så förorenade och överexploaterade att det är dags för en ordentlig obduktion.
SVT Play söndag 9 augusti kl 02.00 (båda avsnitten på SVT Play till maj 2023)
SVT2 måndag 10 augusti kl 20.00 (1:2)

Planet under press: Australien i lågor

Australiens torra skogar har alltid brunnit. Eucalyptusträden är anpassade för det. Men under den svarta sommaren 2019 slukade eldstormarna allt i sin väg. 3 000 bostäder brann upp, minst nio människor dog och oräkneliga vilda djur blev lågornas offer när skogarna förvandlade till aska.
SVT Play söndag 9 augusti kl 02.00 (på SVT Play till juni 2023)
SVT1 onsdag 12 augusti kl 20.00

Planet under press: Klimataktivisterna som stängde London

Deras protester är fredliga men olagliga. Bilderna av hur de blockerade centrala London gjorde aktivisterna i Extinction Rebellion kända över hela världen. Det födde ökat stöd, men retade också många människor som inte kunde ta sig till jobbet. Här är berättelsen inifrån den militanta rörelsen.
SVT Play söndag 9 augusti kl 02.00 (på SVT Play till april 2023)
SVT2 onsdag 12 augusti kl 22.45

Planet under press: Kampanjen mot klimatet

På 1980-talet stod världen redo att agera mot den globala uppvärmningen med USA i spetsen. Men sedan hände något som förändrade allt och som banade väg för dagens klimatskeptiker. De stora oljebolagen inledde en intensiv kampanj för att förneka människans påverkan på klimatet, tvärt emot vad deras egna forskare hade upptäckt.
Finns redan på SVT Play (på SVT Play till maj 2021)
SVT1 torsdag 13 augusti kl 18.30

Planet under press: Den giftblå floden

När vi låter fattiga länder tillverka våra kläder och skapar det jobb och kanske välstånd där. Och våra egna vatten kan tillfriskna. Men i länder som Indien och Bangladesh får floderna betala ett högt pris för en textilindustri utan miljökrav.
SVT Play söndag 9 augusti kl 02.00 (på SVT Play till juni 2023)
SVT1 fredag 14 augusti kl 18.30

Planet under press: Jordens stigande havsnivåer

En stigande havsyta har börjat förändra världskartan – i klimatförändringarnas spår. Skyddsåtgärder byggs nu för miljardbelopp, men trots det kommer vissa ö-stater att försvinna på sikt. Kommer ingenjörerna att kunna rädda världens stora kuststäder, och hur mycket kommer det att kosta?
Finns redan på SVT Play (på SVT Play till 24 oktober 2020)

Planet under press: Antropocen – människans epok

En filmisk resa genom mänsklighetens massiva påverkan på jorden som har tagit oss in i en ny geologisk tidsålder. Filmteamet har rest till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera och visa hur människan förändrat jorden. En film som beskrivits som lika vacker som förfärande, med berättarröst av Alicia Vikander.
Finns redan på SVT Play (på SVT Play till december 2021)

Planet under press: Fossilbranschens sista strid

SVT Play söndag 16 augusti kl 02.00 (på SVT Play i 180 dagar)

Planet under press: Djurens liv från ovan (1:4)

SVT Play söndag 16 augusti kl 02.00 (på SVT Play i 120 dagar)

Planet under press: Klimatets våldsamma effekter

Vad händer när klimatförändringar bidrar till ekonomisk och politisk instabilitet? När vattenbrist blir en katalysator för konflikt och samverkar med socialt uppror och terrorism? Forskare och försvarsexperter har synat sambanden mellan de effekter klimatets förändringar har i stora delar av världen och uppkomsten av social oro, terror och stater i förfall och där konsekvenserna framtvingar migration i stor skala över hela jordklotet.
Finns redan på SVT Play (på SVT Play till mars 2021)

Planet under press: Stacey Dooley: Klädindustrins smutsiga baksida

SVT Play söndag 16 augusti kl 02.00 (på SVT Play i 120 dagar)

Planet under press: Skogsbrändernas ödeläggelse

SVT Play söndag 16 augusti kl 02.00 (på SVT Play till maj 2022)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV