Radar

Storbritannien satsar på cykling för att tackla fetma

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson slår ett slag för cyklingen som ett sätt att motverka övervikten och ohälsan.

Det ska bli billigare och säkrare att cykla i Storbritannien. Målet är bland annat att fler ska röra på sig för att öka hälsan och minska risken att utsättas för virus, skriver The Guardian. 

En nyckel för att få fler att börja cykla i Storbritannien är att göra cykelvägarna i storstadsområden säkrare. Därför planerar regeringen att dels satsa pengar på att bygga avskilda cykelvägar, säkra cykelparkeringar och att utveckla bostadsområden med lite biltrafik.

Till att börja med kommer satsningen att ske i områdena med lägst fysisk aktivitet och om det visar sig vara framgångsrikt kommer konceptet att fortsätta i resten av landet.

– Covid-19 har fått oss alla att vakna och inse både de omedelbara och de långsiktiga riskerna med övervikt och premiärministern har gjort tydligt att vi måste använda oss av den här insikten för att bli hälsosammare, mer aktiva och äta bättre, säger en företrädare för den brittiska regeringen till The Guardian.

Tv-reklam för skräpmat kan förbjudas

Boris Johnson, som själv brukade cykla till jobbet när han var Londons borgmästare, sägs ha haft ett personligt intresse av att utveckla den nya cykelstrategin – i synnerhet sedan han själv drabbades av covid-19. Vänner till Johnson säger att han har ändrat sin tidigare åsikt om att staten inte ska lägga sig i vad människor äter och dricker. Som ett resultat av detta planerar han också att lägga fram ett förbud mot tv-reklam för skräpmat före klockan nio på kvällen.

28 procent av Storbritanniens vuxna befolkning lider av fetma och 36 procent är överviktiga. Även bland barn är ohälsan stor, en av tre barn i åldern 10-11 år har antingen fetma eller är överviktig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV