Radar

Miljarder djur offer i Australiens bränder

En mindre känguru, en vallaby, hoppar över en väg för att fly en brand nära Mangrove Mountain, norr om Sydney i december 2019.

Nästan tre miljarder djur dog eller var tvungna att fly under bränderna som rasade i Australien kring årsskiftet 2019–2020, enligt en ny studie gjord av forskare från flera australiska universitet.
Bränderna var ”en av de värsta naturlivskatastrofer i modern historia”, enligt rapporten.

143 miljoner däggdjur, 2,46 miljarder reptiler, 180 miljoner fåglar och 51 miljoner grodor beräknas ha drabbats av bränderna. Det framgår inte hur många djur som dog på grund av bränderna, men chanserna för de som lyckades fly flammorna var ”antagligen inte stora” till följd av brist på föda och möjligheten att söka skydd, säger Chris Dickman, en av författarna bakom rapporten.

En brandman ger en koala vatten från en vattenflaska i Cudlee Creek i South Australia
En brandman ger en koala vatten från en vattenflaska i Cudlee Creek i South Australia. Foto: AP/TT

Arbetet med att få fram studiens slutgiltiga resultat pågår fortfarande men författarna säger att just siffran tre miljarder djur med all sannolikhet inte kommer att ändras.

115 000 kvadratkilometer skog och mark eldhärjades

– Det är svårt att komma på någon annan händelse i världen i levande minne som har dödat eller tvångsförflyttat så många djur, säger Dermot O’Gorman, chef vid Världsnaturfondens (WWF:s) australiska gren som har beställt rapporten.

Över 115 000 kvadratkilometer av skog och mark eldhärjades i bränderna. Över 30 personer omkom och tusentals bostäder förstördes.