Radar

Många flickor försvunna under pandemin i Peru

Kvinnor väntar på att vaccinera sina barn i Lima, Peru, den 26 juni.

Över 900 flickor och kvinnor har försvunnit sedan coronaviruset började spridas i Peru, säger landets myndigheter. De saknade befaras ha dödats.

Det sydamerikanska landet har sedan länge haft stora problem med våld mot kvinnor i hemmen och i och med restriktionerna för att stävja spridningen av covid-19 har kvinnornas utsatthet ökat.

Ökat med 60 procent

Antalet försvunna kvinnor och flickor ökade med 60 procent under vårens karantän, enligt kontoret för kvinnors rättigheter vid landets nationella ombudsmanskontor.

Innan covid-19 slog till försvann fem kvinnor om dagen, men sedan samhället stängde ned har den siffran ökat till åtta kvinnor per dag. Det blir sammanlagt 915 försvunna flickor och kvinnor mellan den 16 mars och 30 juni, varav 70 procent är minderåriga.

– Vi måste få veta vad som har hänt med dem, säger landets ombudsman Walter Gutiérrez till RPS Radio.

Många fall utreds aldrig

I Peru finns inget samlat register över saknade personer, vilket gör det svårt för myndigheterna att överblicka krisen och de flesta fall utreds aldrig. Förra året var det bara dryga dussinet fall av de fler än 1 500 flickor och kvinnor som rapporterades som saknade som kom att utredas som mord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV