Radar

Vietnam förbjuder handel med vilda djur

Myrkottens fjäll säljs ofta för att användas i medicin.

Produkter från vilda djur och handel med levande vilda djur förbjuds i Vietnam med omedelbar verkan. Förhoppningen är att åtgärden ska minska risken för nya pandemier, enligt ett uttalande från regeringen.

Myrkottsfjäll och elfenben från elefanter är exempel på produkter från djur som brukar säljas i Vietnam. Förutom handel på fysiska marknader pågår även en växande näthandel med djurprodukter i landet, och de befintliga lagarna har ofta följts dåligt.

Organisationen Freeland, som arbetar mot olaglig handel med vilda djur, hyllar det nya förbudet.

– Vietnam bör gratuleras för att ha erkänt att covid-19 och andra pandemier har kopplingar till handeln med vilda djur, säger ordföranden Steven Glaster.

Men beskedet är inte tillräckligt konkret, anser djurrättsorganisationen Save Vietnam’s Wildlife.

– Det skulle vara bättre att ha en tydlig och detaljerad lista av de olika användningarna av produkter av vilda djur som förbjuds, säger organisationens chef Nguyen Van Thai.

I februari skickade 14 djurrättsorganisationer ett brev till regeringen med uppmaningar om att ”identifiera och stänga marknader och andra platser där olagligt vilt finns till salu”.

Även grannlandet Kina har lovat att förbjuda handel och konsumtion av vilda djur med anledning av coronavirusets spridning.

Det finns misstankar om att coronaviruset kommit till människor via djuren och en del av de tidigaste sjukdomsfallen konstaterades hos människor med koppling till en marknad där djur såldes i storstaden Wuhan i kinesiska Hubeiprovinsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV