Radar

Vietnam förbjuder handel med vilda djur

Myrkottens fjäll säljs ofta för att användas i medicin.

Produkter från vilda djur och handel med levande vilda djur förbjuds i Vietnam med omedelbar verkan. Förhoppningen är att åtgärden ska minska risken för nya pandemier, enligt ett uttalande från regeringen.

Myrkottsfjäll och elfenben från elefanter är exempel på produkter från djur som brukar säljas i Vietnam. Förutom handel på fysiska marknader pågår även en växande näthandel med djurprodukter i landet, och de befintliga lagarna har ofta följts dåligt.

Organisationen Freeland, som arbetar mot olaglig handel med vilda djur, hyllar det nya förbudet.

– Vietnam bör gratuleras för att ha erkänt att covid-19 och andra pandemier har kopplingar till handeln med vilda djur, säger ordföranden Steven Glaster.

Men beskedet är inte tillräckligt konkret, anser djurrättsorganisationen Save Vietnam’s Wildlife.

– Det skulle vara bättre att ha en tydlig och detaljerad lista av de olika användningarna av produkter av vilda djur som förbjuds, säger organisationens chef Nguyen Van Thai.

I februari skickade 14 djurrättsorganisationer ett brev till regeringen med uppmaningar om att ”identifiera och stänga marknader och andra platser där olagligt vilt finns till salu”.

Även grannlandet Kina har lovat att förbjuda handel och konsumtion av vilda djur med anledning av coronavirusets spridning.

Det finns misstankar om att coronaviruset kommit till människor via djuren och en del av de tidigaste sjukdomsfallen konstaterades hos människor med koppling till en marknad där djur såldes i storstaden Wuhan i kinesiska Hubeiprovinsen.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.