Radar

Skostrejker för klimatet på 21 platser i helgen

Så här kan en skodemonstration se ut.

Sedan slutet av maj arrangerar Fridays for future och Saturdays for future så kallade skostrejker den sista lördagen i varje månad. Det går ut på att man placerar ut skor och skyltar med klimatbudskap på olika platser. Förutom i Sverige kommer det även ske skostrejker i USA och Kanada.

– När vårt samhälle startas upp igen i sviterna av corona-pandemin måste det bli en omstart som hejdar klimatförändringarna. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir skostrejken ett sätt att påminna politikerna hur bråttom det är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Alternativet är skenande klimatförändringar, att stora delar av planeten blir obeboelig och att hundratals miljoner människor tvingas på flykt, säger Petra Palmén på Saturdays for future och initiativtagare till strejken i ett pressmeddelande.

Ett av budskapen i helgens skostrejk är att stimulans- och stödpaketen som delas ut på grund av coronapandemin ska vara klimatsmarta och att de ska bidra till ett hållbart och tryggt samhälle.

Jaqueline Karvik på Fridays for future i Lidköping är orolig för att de ekonomiska stimulanspaketen ska leda till att utsläppen kommer att öka kraftigt igen så snart pandemin är över.

– För att Sverige ska nå Parisavtalet måste utsläppen minska med 16 procent per år, säger hon.

Förutom att stödpaketen ska vara klimatsmarta vill organisationerna också se en omstart efter pandemin där Sverige bland annat går över till ett hållbart kontinuitetsskogsbruk och där all offentlig finansiering av fossil verksamhet upphör.

På grund av coronarestriktionerna uppmanar initiativtagarna att deltagarna genomför skostrejken ensamma eller tillsammans med max 6-8 andra personer.

Här arrangeras skostrejkerna i helgen

Båstad, Eskilstuna, Halmstad, Järna, Kalmar, Karlskrona, Katrineholm, Leksand, Lidköping, Lund, Malmö, Munkedal (24/7), Norberg, Tanum, Uppsala (24/7), Varberg (24/7), Östersund, Oskarshamn.
I Stockholm: Örnsberg, Blackeberg och Medborgarplatsen. (Fler platser kan tillkomma). 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV