Radar

Nattåg till Hamburg och Bryssel inom två år

Nu blir det snart lättare att ta tåget ut i Europa.

Senast den 1 augusti 2022 ska Sverige ha dagliga tågavgångar mellan Malmö och Bryssel och mellan Stockholm och Hamburg. Det beskedet kom efter ett regeringssammanträde igår.

Intresset för att resa med tåg har ökat starkt de senaste åren. Samtidigt har många varit frustrerade över att det är svårt att boka resor ut i Europa. Men snart kan det bli ändring på det.

– Trafikverket har tittat på vilka alternativ de anser vara de mest attraktiva, och dessa städer är knutpunkter som gör att man sedan kan resa vidare till exempelvis London och Sydeuropa på ett smidigt sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Nyheter.

Bolund säger också till DN att konkurrensen från lågprisflygen tidigare har gjort nattåg till en oekonomisk affär, men att många europeiska länder nu ser till så att flyget får betala för sina miljökostnader.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) lyfter också att man redan förra året såg hur fler valde att ta tåg på utlandssemestern, trots att det ofta både tar längre tid och är dyrare än flyget. Något som han menar vittnar om en ökad klimatmedvetenhet.

Regeringen har tidigare aviserat att man satsar 400 miljoner kronor på nattågstrafik till utlandet. Den exakta årliga fördelningen kommer preciseras i höstens budget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV