Radar

Unicef: Miljontals barn i Jemen riskerar svält

Innan året är slut kan hälften av barnen i Jemen vara undernärda.

En rapport från FN:s barnfond Unicef visar att nästan vartannat barn under fem år i Jemen kan vara undernärt innan året är slut. Fem år av konflikt har tillsammans med den pågående coronakrisen fått förödande konsekvenser för barnen.

Det är i rapporten Yemen 5 years on: Children, Conflict and Covid-19 som Unicef lyfter de allvarliga läget för Jemens barn. Förutom undernäringen, som man tror kommer gå upp med 20 procent i år, så skriver man också att andelen barn som kan dö av orsaker som går att förhindra kan öka med så mycket som 28 procent. Dessutom kan 7,8 miljoner barn gå miste om sin utbildning och istället utsättas för barnarbete, barnäktenskap eller utnyttjas av väpnade styrkor.

23 500 barn kan dö redan i augusti

Hjälparbetet i regionen är i dag väldigt underfinansierat vilket innebär att många insatser snart kommer att behöva avslutas om inte mer pengar kommer in. Om tillräckligt med pengar inte har kommit in i slutet av juli kan arbetet med att ge barnen rent vatten och sanitet komma att upphöra. Redan i augusti kan 23 500 akut undernärda barn komma att dö och fem miljoner kommer inte att få sina vaccin mot dödliga sjukdomar. Även gravida och ammande kvinnor drabbas hårt då de förlorar sin tillgång till vård.

Förutom svälten brottas Jemen också med andra svåra problem, som kolera och covid-19
Förutom svälten brottas Jemen också med andra svåra problem, som kolera och covid-19. Foto: Hani Mohamed/AP. 

”På en enda dag kan ett barn i Jemen möta orättvisor och svårigheter på en skala som de flesta människor inte kommer att uppleva under hela sina liv. Oavsett våra egna bekymmer just nu har vi alla ett ansvar att agera och hjälpa barnen i Jemen. De har samma rättigheter som vilka andra barn som helst” skriver Unicef:s representant Sara Beysolow Nyanti i rapporten som publicerades i slutet av juni.

Vädjar om ett fredsavtal

Kriget i Syrien eskalerade i mars 2015, sedan dess har 1,7 miljoner barn fått fly från sina hem och lever nu i tillfälliga läger på andra platser i landet. Konflikten i landet är långt i från över, än i dag finns det 35 aktiva frontlinjer, men många drabbas ännu värre av svälten och koleraepidemin som också pågår. Både ekonomin och sjukvården i landet är i dag på väg att kollapsa.

Ovanpå allt detta har nu även covid-19-pandemin lagt sig, vilket drabbar den fattigaste befolkningen hårdast, de som inte har någon möjlighet till social distans och god hygien.

Unicef vädjar nu till de stridande parterna att de avbryter konflikten och skriver under ett fredsavtal. ”Den här konflikten har inga vinnare, och de som får lida mest är barnen i Jemen”, skriver man i rapporten och tillägger också att de i dag bara har tio procent av den finansiering som skulle behövas för att kunna hjälpa barnen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV