Radar

Tegnell: Får man covid-19 är man immun

Sammanlagt har 78 166 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Det senaste dygnet har sju personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Globalt slås nya rekord kontinuerligt, men i Sverige fortsätter den positiva trenden, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den globala situationen kring coronaviruset fortsätter att utvecklas på samma sätt, uppger Anders Tegnell på tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Antalet fall ökar tyvärr kontinuerligt per vecka och det slås tyvärr nya rekord i världen hela tiden.

I Sverige har sammanlagt 78 166 personer bekräftats smittade, vilket är 118 fler än i måndags, och totalt har 5 646 smittade personer avlidit i landet. Men fallen i Sverige har minskat den senaste tiden.

– De allvarliga fallen börjar bli få och de som läggs in på iva varje dag är få. Trenden fortsätter åt rätt håll, säger Tegnell.

Blir immun

Sedan en tid tillbaka är Folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer med påvisade antikroppar kan umgås med riskgrupper.

– Vi ser inga personer som insjuknar två gånger i covid-19. Därför är vår bedömning att om man får covid-19 så är man immun, även om man inte utvecklat antikroppar, säger Tegnell.

– Risken för att man själv ska bli smittad och smitta andra minskar är nära noll. Vi tycker då att man kan umgås med människor, även om de tillhör riskgrupper.

Det har varit svårt för Folkhälsomyndigheten att få en uppfattning om hur många som är immuna mot covid-19, men att smittspridningen i Stockholm minskar är ett tecken på ökad immunitet, säger Tegnell.

Rapporter om trängsel

Den viktiga signalen är att vi ser en snabbt minskande smittspridning i Stockholm vilket talar för att en hög andel är immuna, men exakt hur hög den är vet vi inte.

Anders Tegnell påpekar dock att samhället fortsatt måste följa de restriktioner som gäller för att hålla i den positiva trenden. Enligt Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tar många svenska restauranger och caféer sitt ansvar för att minska smittspridningen.

Men det kan fortfarande uppstå trängsel på allmänna platser, enligt en ny Kantar/Sifo-undersökning, berättar Werger. Det har bland annat rapporterats om överfulla stränder på Öland, men hittills har man inte sett fler smittade av covid-19 i området.

– Kalmar län ligger kvar med låga antal sjuka men vi är bara i början av sommaren, säger Tegnell.

Inget vaccin i år

Under måndagen kom beskedet att Astra Zenecas vaccin AZD1222 ger antikroppar mot covid-19, utan allvarliga biverkningar. Det är däremot osannolikt att ett vaccin finns i Sverige redan i höst, tror Tegnell.

– Det visar det man kunde tro att den borde visa. Man är så pass duktig i dag på att ta fram vacciner. Allting annat hade varit något av en katastrof för Astra Zeneca. Nu ska man testa det i verkligheten, säger Tegnell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV