Radar

Hemester ger blodeffekt i Dalarna

I Dalarna och Halland är tillgången på blod god trots semestertider.

Dalarna och Halland har välfyllda blodlager i tider då tillgången normalt brukar sina. Förklaringen stavas covid-19 – många blodgivare håller sig hemma i stället för att åka på semester.

Brist på blod på grund av semestertider är inget som Region Dalarna måste hantera i år, rapporterar P4 Dalarna. För de största blodgrupperna är tillgången god och en förklaring är att vården inte måste tillämpa de restriktioner som gäller vid utlandsresor i samma grad som tidigare. Detta eftersom många dalmasar skippat utlandsresan och stannar hemma på grund av pandemin. Har man varit utomlands kan man behöva vänta mellan 4 veckor och 6 månader med att ge blod, vilket främst handlar om risken för att ha smittats av malaria.

– Vi har inte behövt använda de restriktionerna, alla som lämnar blod kan i princip lämna blod, säger Sara Andersson, samordnare för transfusionsmedicin i Dalarna till radion.

Hjälper Sahlgrenska

Även Halland har god tillgång på blod just nu, skriver Hallandsposten.

– Peppar peppar, men vi ser ingen brist här i Halland. Folk kommer och donerar blod och har gjort så under hela pandemin, säger Maria Held, överläkare på sjukhuset i Halmstad och ansvarig för blodcentralen, till Hallandsposten.

Blodcentralen hjälper därför Göteborg som har det värre ställt med tillgången på blod. På Sahlgrenska sjukhuset råder akut brist och man ser en minskning av blodgivarna med 70 procent under pandemin.

Även i Östergötland är blodtillgången lägre, främst för blodgrupperna 0+,0-,A+ och A-, enligt Norrköpings Tidningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV